Bert Wagendorp

Volgens de Volkskrant kwam het nieuws van het dreigende begrotingstekort van 4,5 procent in Den Haag aan als 'een mokerslag'. Inderdaad keken veel politici die ik gisteren op tv voorbij zag komen alsof ze de man met de hamer waren tegengekomen.

Er was verbijstering alom. Het leek alsof Den Haag was omgedoopt in Armageddon. Arie Slob van de CU was zelfs zo finaal over zijn toeren, dat hij het had over een gregoriaanse knoop die ontward moest worden: geen beginnen aan.

Ik dacht dat het wel zo'n beetje vaststond dat we tien miljard extra moesten korten. Maar kennelijk hadden ze in Den Haag gehoopt op een paar last minute meevallers. Of dat CPB-directeur Teulings vorige week de boel een beetje had zitten stangen en nu met juichende cijfers zou komen.

Wanneer je de kiezers de komende jaren aan de lopende band slecht nieuws moet brengen, is het natuurlijk wel zo verstandig de situatie nu alvast zo donker mogelijk voor te stellen. Valt het straks misschien mee. Mark Rutte vergat zelfs in de camera te grijnzen, dus dan weet je wat de boodschap is: we staan er beroerd voor, ik ben uw laatste hoop.

Gisteren ondertekende Mark in Brussel het 3 procents-verdrag, vandaag en morgen kan hij even bijkomen van de dreun en vanaf maandag zal hij in het Catshuis gaan bekijken hoe hij onder die 3 procent-wurgeis van die ellendige Fin van een Olli Rehn kan uitkomen.

Dat kan heel misschien, maar alleen als we drastisch aan de slag gaan met hervormingen of zwaar gaan investeren in de infrastructuur. Voor dat laatste is dus geen geld en het eerste mag niet van Geert.

Die zei gisteren opeens dat hij geen 'cijferfetisjist' is: hij komt volgende week geheid met de opmerking dat we ons geen Brusselse dictaten moeten laten opleggen. Van Haersma Buma wilde geen 'boekhouder' zijn. Ruttes secondant Stef Blok perste er iets uit over de economische motor en de banenmachine: vage praatjes van iemand die maar wat uit zijn nek kletst omdat hij geen flauw benul heeft.

Van de andere landen hoeven we geen steun te verwachten. Die vinden het veel te fijn de Hollandse grote bek eindelijk bedremmeld te horen zwijgen. Als ik Italiaan, Spanjaard of Griek was zou ik zelfs een Haags overschrijdingsverzoek van 0,0001 procent genadeloos afwijzen en de lijst met boetes er alvast bijpakken. En wellicht zou ik alvast een meldpuntje inrichten voor als de uittocht van werklozen naar het oosten op gang komt. Misschien mogen we als nieuw knoflookland straks wel bij de zeuro.

Hoe nu verder?

Rutte, Verhagen en Wilders schuiven maandag bij elkaar aan tafel. Een kamer verderop zitten Van Haersma Buma, Blok en Agema - Fleur Agema, het koude angstzweet breekt je uit bij de gedachte wie we de toekomst van dit land eigenlijk in handen hebben gegeven.

Het gesprek kan niet te lang duren, want Geert moet namelijk dezelfde dag ook nog het rapport in ontvangst nemen dat hij door bureau Lombard Street Research (LSR) heeft laten opstellen over de consequenties van terugkeer naar de gulden.

Bij LSR zien ze bestrijding van de euro al sinds de invoering als een levenstaak, dus ze hebben niet eens een onderzoek nodig om vast te stellen dat met de gulden alles weer goed komt.

Mark Rutte zit klem tussen Brussel en Venlo, het CDA heeft schoon genoeg van het gedoogcircus en Wilders zwaait met zijn rapportje en eist een gulden-referendum: aftocht gedekt.

Rutte-I gaat zichzelf wegbezuinigen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden