Bert Wagendorp

Je zou het bijna vergeten, nu de Poolse criminelen ons land dreigen over te nemen, maar de islamitische jihad is er ook nog. De geheime dienst AIVD publiceerde dinsdag het rapport 'Het jihadistische internet' en wat blijkt: 'Politici, wetenschappers en journalisten' onderschatten de dreiging van de 'virtuele jihad'. Iedereen eigenlijk, behalve, de AIVD.


Aldus AIVD-hoofd Rob Bertholee, onze eigen George Smiley.


In 2007 was er al een rapport over de jihad op internet van terreurvechter Tjibbe Joustra van de NTCb, met in 2009 een update. En nu komt de AIVD er nog eens keihard overheen. Het staat nu onomstotelijk vast dat internet bestaat en dat het wordt gebruikt door jihadisten. Wie had gehoopt dat die gasten het nog niet in de gaten hadden, komt bedrogen uit: ze zitten erop en ze maken er misbruik van. Jammer.


De AIVD heeft de zaak nogmaals grondig onderzocht: internet is nu zelfs de 'kraamkamer' van de 'gewelddadige jihad' geworden. Wat de grotten van Tora Bora in 2001 waren, zijn in 2012 de diepste diepten van het internet: broedplaatsen van onsympathieke plannetjes en terroristisch gekonkel.


Onzichtbaar gekonkel. De AIVD heeft een Amerikaans rapport uit 2003 opgeduikeld, waarin staat dat 99,8 procent van het internet onzichtbaar is. Het onzichtbare deel, waarschuwt de dienst, is dus 550 keer zo groot als het zichtbare. En dat was in 2003, dus misschien is het nu wel vijfduizend keer zo groot. Of vijfhonderdduizend keer.


En in die onnoemelijk grote onderwereld wemelt het van de ellendelingen die maar één ding willen: een Hollandse molen omver blazen. De AIVD heeft namelijk uit de krochten van het internet een plaatje boven water weten te halen van een molen, met daarbij een jihadstrijder met een granaatwerper. Het is niet duidelijk waar het plaatje vandaan komt, noch wie het heeft gefabriceerd. Maar 'de boodschap is duidelijk', aldus de AIVD, 'het voeren van de jihad in Nederland heeft de toestemming van Allah'.


Alsjeblieft. Het is om je dood te schrikken. Het is zoals Rob Bertholee schrijft: wij hebben een misplaatst gevoel van veiligheid. Als we onze spionnen niet hadden, waren we verloren. Hopelijk hebben onze molens inmiddels extra bewaking.


Uit het AIVD-onderzoek is tevens gebleken dat ze internet hebben ontdekt in de hotspots van de jihad. In de Volkskrant stond bij het stuk over virtuele jihad een graphic, met de kop 'jihad@internet'. Lichtelijk suggestief, maar niettemin: in de bakermat van de jihad, Afghanistan, is tussen 2001 en 2011 het internetgebruik met maar liefst 99,900 procent toegenomen.


Huiveringwekkend groeicijfer. Het verschaft ons een heel ander beeld van Afghanistan. Het zijn daar helemaal geen primitieve geitenfluisteraars. Het wemelt er van de internetgeeks die op de Tora Bora's van het world wide web de godganse dag onze ondergang plotten, met hun nieuwe iPhone.


De constatering dat naar schatting wereldwijd 25 duizend jihadisten gezellig internetten, komt hierna ronduit als een teleurstelling. Eén fanatieke internetbaard volstaat om een molen te bestoken, maar toch: volgens mij staat het er slecht voor met de internetjihad. Alleen op het Nederlandse deel van het openbare internet zitten al meer gestoorde mafkezen.


Het rapport is bedoeld om ons bang te maken en de AIVD te legitimeren. En vooral, vrees ik, om de al een tijdje toenemende druk om het internet onder controle te brengen verder te versterken. We schieten er verder niets mee op.


Ik zou tegen onze spionnen willen zeggen: ophouden met loze rapportjes schrijven. Het toetsenbord onder de oksel, met nepbaard op de avatar - en op naar www.torabora.afg.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden