Column

Bert Wagendorp: 'Waar blijf je zo, Bilderberg, met gefluisterde verhalen over een geheimzinnige elite?'

Kijk je naar de deelnemerslijst van de Bilderbergconferentie dan bekruipt je het gevoel dat er iets wezenlijks mist aan de veronderstelde conspiratie, schrijft columnist Bert Wagendorp.

OPINIE - Bert Wagendorp
Het Suvretta hotel in St. Moritz, Zwitserland. Beeld epa
Het Suvretta hotel in St. Moritz, Zwitserland.Beeld epa

Remco Meijer schreef gisteren in de Volkskrant een profiel over de Bilderbergconferentie. Het was een ontnuchterend stuk. Volgens Paul Scheffer, die er in 2012 bij was, is het grootste geheim van de Bilderbergconferentie 'dat er geen geheim is'. En Ernst Hirsch Ballin had er in 2009 'de wereldregering niet aangetroffen'.

Scheffer schreef zelfs gewoon een column over de conferentie - prins Bernhard, in 1954 een van de initiatiefnemers, draaide zich in de grafkelder te Delft om van ellende.

Het was beter geweest wanneer zowel Scheffer als Hirsch Ballin er tegenover onze verslaggever hun mond over had gehouden. Op deze manier verliest de Bilderbergconferentie elke geheimzinnigheid en zwarte romantiek, en dat is jammer. Een stuk of 140 hotemetoten uit West-Europa en de VS die een paar dagen papperlepappen over 'Nationalisme en populisme', 'De grootste trends in medisch onderzoek' en 'Actuele zaken', dat is natuurlijk niet interessant.

Waar blijf je zo, met de good old samenzweringstheorie? Met de gefluisterde verhalen over een geheimzinnige elite van mondiale wheelers en dealers die in het diepste geheim bezig is een Wereldregering te vormen, een Nieuwe Wereldorde te vestigen, de Derde Weg te implementeren of hoe hun schimmige activiteiten ook maar mogen heten. Een kleine club van machtigen die, zonder dat je er veel van merkt, de hele wereld manipuleert ten eigen bate. Die de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft georganiseerd, en tevens de Franse en Russische revolutie. Plus nog veel meer ellende die over ons is gekomen. En je doet er niks aan, als kleine man.

Dijkgraaf en Beatrix
De samenzwering is het antwoord op de hand van God, het toeval en het onverklaarbare noodlot. Die bestaan allemaal niet. Alles is bedacht en geregisseerd, en wel door de vermaledijde deelnemers aan de Bilderbergconferentie.

Dit jaar worden wij, behalve door de vaste waarden Victor Halberstadt en prinses Beatrix, vertegenwoordigd door de Hollandse Masters of the Universe Knot (De Nederlandsche Bank), Boxmeer (Heineken) en Dijkgraaf (Princeton).

Geen namen die je meteen aan de touwtjes van het universum ziet trekken. Dijkgraaf weet alles van de snaartheorie, Boxmeer alles van pils en Knot is een brave bankier die je ook niet meteen in een zijkamertje even een paar grote mondiale crises in elkaar ziet steken om een wereld onder centraal bestuur dichterbij te brengen.

Nieuwe machtsverdeling
Maar de naam die de meeste twijfel zaait aan het machtig gekonkel is toch die van Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS onder president Richard Nixon. Kissinger is vorige maand 90 jaar geworden. Man uit een andere tijd en een andere wereld. Relict uit de Koude Oorlog, ooit de reden om met de conferenties te beginnen. Wie weet nog wat de Koude Oorlog was?

Kijk je naar de deelnemerslijst van de Bilderbergconferentie dan bekruipt je het gevoel dat er iets wezenlijks mist aan de veronderstelde conspiratie. Dat is dit: er zweren helemaal geen Chinezen samen, noch Russen, Indiërs, Indonesiërs, Brazilianen of Mexicanen, vertegenwoordigers van de nieuwe machtsverdeling inde wereld.

Het is de macht van 1954 die in Engeland is verzameld. De conspiratiedenkers zullen op zoek moeten naar iets anders. Ongetwijfeld was de Bilderbergconferentie ooit het belangrijkste network-event ter wereld. Misschien ritselden de deelnemers zelfs weleens wat op het mondiale toneel van de macht. Nu gebeurt dat elders en door anderen. Dit was ons laatste stuk over de Bilderbergconferenties. Jammer.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant, elke dinsdag, donderdag en zaterdag staat zijn column in de krant.
Twitter: @bertwagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden