Bert Wagendorp: Rutte III gaat wat amusementswaarde betreft heel hoog scoren

Beeld de Volkskrant

Donderdag staat het kabinet-Rutte III op het bordes van paleis Noordeinde en gisteren ging een deel van de nieuwe bewindslieden op bezoek bij de premier om kennis te maken. Het is altijd leuk, een nieuw kabinet, maar Rutte III wordt extra interessant. Het is een erg divers gezelschap waaraan we bijna zeker veel plezier gaan beleven. Ik zag Mark Rutte glunderen in de Stadhouderskamer. Die heeft er verdomd veel zin in; maar dat heeft hij altijd, dat is zijn kracht.

De komende tijd ga ik me speciaal concentreren op twee kabinetsleden: Ferdinand Grapperhaus en Halbe Zijlstra. Zij hebben zich namelijk beiden voorgenomen een nieuwe versie van zichzelf aan het volk te presenteren, en dat is altijd fascinerend. Het is toch alsof Andries Knevel opeens ambities heeft als porno-acteur.

De nieuwe minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte zijn debuut voor de microfoons en camera's op het Binnenhof en je wist meteen: man is volkomen zichzelf, die redt zich wel. Wopke zal de Hollandse traditie dat de minister van Financiën uitgroeit tot het meest populaire kabinetslid moeiteloos voortzetten. Mede omdat hij niet eens een koosnaam nodig heeft: ús Wopke let op de centen. Zo zijn er in het nieuwe kabinet nog wel een paar die gewoon zichzelf zullen zijn - met succes of juist niet.

Maar met Grapperhaus en Zijlstra ligt het anders.

Ferdinand Grapperhaus was behalve hoogleraar en arbeidsrechtadvocaat ook cabaretier, columnist van het Financieele Dagblad en twitteraar. Vermoedelijk zal hij die activiteiten op een laag pitje zetten, anders gaat hij binnen de kortste keren Opstelten en Van der Steur achterna. Hij mag thuis naar The Beatles blijven luisteren, Kuifje blijven lezen, zijn oldtimer blijven poetsen of zich verkleden als Johnnie Walker. Maar het is niet de bedoeling dat hij als Tedje van Es de Kamer gaat toespreken.

Hij is een man met uitgesproken denkbeelden. Grapperhaus meldde op Twitter ooit dat hij Wilders 'ontoerekeningsvatbaar' vond en Pechtold een 'politieke windvaan'. Rutte beschuldigde hij van 'flutpolitiek' en Halbe Zijlstra grossierde (althans voor hij de nieuwe Halbe Zijlstra was) in 'domme, goedkope proefballonnetjes'.

Goed, dat is nog tot daaraantoe. Politici leggen zulke kwalificaties aan de bar van Nieuwspoort gemakkelijk bij.

Maar de nieuwe minister van Justitie vindt ook dat jihadisten moeten worden teruggehaald naar West-Europa, in plaats van te worden afgeknald in Syrië - de voorkeur van Rutte. Bovendien is hij voorstander van de ruimere euthanasiewetgeving zoals die door D66 wordt voorgestaan en die sneuvelde in de uitruil met de CU.

Grapperhaus zei dat hij die standpunten en kwalificaties als privépersoon had geventileerd en dat hij straks als minister in een andere rol zit. Dat is natuurlijk zo, maar vermoedelijk komt hij daar in een debat niet mee weg, vooral niet met de ontoerekeningsvatbare Wilders achter de interruptiemicrofoon. Dus dat wordt boeiend.

De metamorfose van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra wordt ook fenomenaal om te volgen. Jeroen van Dommelen van de NOS vroeg hem gisteren of een botte Fries wel diplomatiek kon zijn, en je zag dat Zijlstra meteen geweldig zijn best ging doen om diplomatiek over te komen. Die zien we voorlopig niet meer over een hekje jumpen. Zal het mirakel zich voltrekken en verandert straatvechter Zijlstra in een staatsman?

Ik ben reuzebenieuwd en denk dat Rutte III wat amusementswaarde betreft heel hoog gaat scoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden