Column

Bert Wagendorp: 'Proces is een win-winsituatie voor Wilders'

Gisteren begon het strafproces tegen Geert Wilders. Wilders was er zelf niet. De rechter zei te hopen dat hij het proces via de livestream zou volgen en nodigde hem uit erover te twitteren. Gewoonlijk hoef je de politicus daartoe niet uit de nodigen, de man twittert zich suf. Maar gisteren beperkte hij zich tot het retweeten van mensen die vinden dat het proces onterecht is en daar liet hij het bij.

Advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtszaal van de rechtbank op Schiphol voor de zaak Wilders.Beeld anp

Vermoedelijk maakt Wilders zich niet zoveel zorgen. Het proces duurt drie weken en dat verzekert hem weer van veel publiciteit. Wordt hij veroordeeld, dan is dat oké want dan is hij slachtoffer van een politiek proces, martelaar van het vrije woord en de strijder die door 'de gevestigde orde', 'de elite' of 'D66-rechters' monddood is gemaakt. Wordt hij niet veroordeeld, wat ik hoop en verwacht, dan is het ook prima.

Voor Wilders is het proces een win-winsituatie. Als hij het al niet bewust heeft uitgelokt, dan had hij dat moeten doen. Dankzij het dronken cokesnuivertje Heemels weten we sinds zaterdag dat de provocatie van 19 maart 2014 zorgvuldig was voorbereid. Het was alleen even de vraag of Wilders 'criminele Marokkanen' of 'Marokkanen' zou gaan zeggen. Hij bedoelde het eerste, zei hij later, maar kennelijk was hij zijn tekst kwijt - hoewel die nou ook weer niet zó ingewikkeld was.

Een van de twee getuigen die Wilders heeft opgeroepen, naast rechtsfilosoof Paul Cliteur, is de Utrechtse hoogleraar mensenrechten Tom Zwart. Hij schreef vorige week een helder stuk in NRC Handelsblad waarin hij stelde niet op te treden als verdediger van Wilders' gedachtengoed, maar omdat hij duidelijk wil maken dat hij het niet eens is met het besluit van het OM de politicus te vervolgen. Zijn belangrijkste argument is dat met het proces de scheiding der machten geweld wordt aangedaan: het is geen goed idee om te proberen een gekozen politicus het zwijgen op te leggen middels het strafrecht. Volgens Zwart moet Wilders in de politieke arena en in het publieke debat fel worden bestreden, maar niet in de rechtszaal.

Op Radio 1 kwam maandagmiddag een Marokkaanse man langs die verklaarde dat hij het een zwarte dag voor de democratie zou vinden wanneer Wilders níét zou worden veroordeeld. Dat mag je vinden, maar mij lijkt het onzin. Het gestook van Wilders, zijn onophoudelijke hetze jegens sommige bevolkingsgroepen - tegenwoordig zou hij vragen of we meer of minder Turken willen - het is onsmakelijk, maar tevens zijn democratisch recht. Althans, zo lang hij niet oproept tot geweld.

'Aanzetten tot haat', 'discriminatie': het zijn rekbare begrippen. Waar eindigt het attaqueren van andersdenkenden en begint haatzaaien? Waar gaat scherp onderscheid maken over in discriminatie?

Wilt u meer of minder PVV?

('Minder! Minder!')

Nah, dan ga ik dat regelen.

Kan Wilders mij nu aanklagen?

Tolerantie laat zich moeilijk in wetten verankeren.

De minderheden waartegen Wilders tekeergaat zijn niet gebaat bij dit proces en al helemaal niet bij een veroordeling. Die zal tegen hen werken. Ze schieten er weinig mee op zich op te stellen als slachtoffers van Wilders' gebral en van de sneue losers die hem bijvallen.

Dien hem hard van repliek, negeer hem, lach hem uit, recht in die bleke smoel van 'm - allemaal veel beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden