Opinie

Bert Wagendorp: 'Prinsen zijn geen gewone mensen'

Bert Wagendorp is geen aanhanger van het koningshuis, noch speciaal geïnteresseerd in lawines. 'Toch had ik de neiging mensen te gaan opbellen. Of ze het al hadden gehoord. Het is deels sensatiezucht, maar ook iets anders. Het heeft te maken met een diepgeworteld idee over prinsen. Namelijk dat het geen gewone mensen zijn.'

Prinses Mabel en prins Friso waren vorig jaar aanwezig bij de huwelijksvoltrekking tussen de Zweedse kroonprinses Victoria en prins Daniel in Storkyrkan. Beeld
Prinses Mabel en prins Friso waren vorig jaar aanwezig bij de huwelijksvoltrekking tussen de Zweedse kroonprinses Victoria en prins Daniel in Storkyrkan.

Er zijn dus 'bodemlawines', 'sneeuwvlaklawines' en 'stuifsneeuwlawines'. Het is van belang in gebieden met lawinerisico een lawinepieper bij je te hebben, en een opblaasbare airbag. De kans een lawine te overleven, is 50 procent. Na negen minuten onder een lawine nemen de levenskansen sterk af. Zanger René Froger skiet net als de familie van Oranje ook graag in het gebied rond Lech - en ook wel eens off-piste. De Sint Bernard heeft afgedaan als redder in de nood, tegenwoordig zit er een localisator in elk ski-jack.

Ik wist dit allemaal niet - het is lang geleden dat ik Lawines razen van Ann Rutgers van der Loef las en ik ben geen skiër.

Maar om 15.25 uur vrijdagmiddag meldde Teletekst dat een lid van het koningshuis bedolven was onder een lawine. Formeel onjuist, zo bleek later - Johan Friso is lid-af - maar niettemin: een moment waarop je even je adem inhoudt. En een moment dat ervoor zorgde dat heel Nederland binnen enkele uren een paar miljoen lawine-experts rijker was.

Op de site van de Volkskrant verschenen na het onheilsnieuws razendsnel de volgende berichten: 'Wat gebeurt er als je onder een lawine komt?', 'Hoe bereid je je voor op een mogelijke lawine?' en 'Waarom is een veiligheidssysteem zo belangrijk?' Bij de NOS hadden ze binnen de kortste keren een 'reanimatiedeskundige' opgespoord, die erop wees dat het van belang is dat onder de sneeuw de longen zich kunnen ontplooien.

Ik hing aan haar lippen en ik ging meteen alle aangeboden informatie over lawines lezen. Alsmede de bio van Johan Friso.

Ik ben geen aanhanger van het koningshuis, noch speciaal geïnteresseerd in lawines. Toch had ik de neiging mensen te gaan opbellen. Of ze het al hadden gehoord - het bewijs dat nieuws je beroert. Het is deels sensatiezucht, maar ook iets anders. Het heeft te maken met een diepgeworteld idee over prinsen. Namelijk dat het geen gewone mensen zijn.

Ik heb wel eens het effect waargenomen dat een prins - een kroonprins in dit geval - had op mezelf en alle andere aanwezigen. Het was alsof er iemand binnenkwam die een halve meter boven de grond zweefde. Iedereen keek als geobsedeerd naar de hoogheid en toen die een grote pils bestelde en vroeg of iemand een sjekkie voor hem had, vielen onze bekken open. Halfgoden roken niet, en zeker geen Drum. Zij hoeven ook nooit naar het toilet, noch kennen zij andere menselijke zwakheden, zoals doodgaan voor je tachtigste.

Prinsen worden niet getroffen door sneeuwmassa's. Die skiën schaterlachend dwars door waarschuwingsniveau 5; voor en achter hen razen de lawines, maar dat is louter om hun onkwetsbaarheid nog eens te onderstrepen.

Het zou me niet verbazen als prinsen zelf ook een beetje denken dat de dood een leuk speelkameraadje is, dat hen verder weinig kan maken. Gasten jakkeren ook graag met 300 over de Afsluitdijk of gaan op tijgerjacht. Adel beschikt vaak over een benijdenswaardige lak aan de sterfelijkheid, vermoedelijk een overblijfsel uit de dagen van het slagveld; op naar de levensgevaarlijke Tiefschnee in Zugentobel.

Roem die de dood ontmoet - of althans in het gezicht kijkt - brengt ons onmiddellijk in de hoogste staat van paraatheid. En als de dood zich dan ook nog eens in een ongebruikelijk jasje hult (lawine, stier, vliegtuig) en een onkwetsbare als slachtoffer heeft gekozen, heb je de aandacht van de wereld.

We moeten hemel en aarde bewegen om CNN of BBC te halen, maar gisteren was het dan weer eens zover.

De fotosessie in de sneeuw is maandag afgelast.

Ik durf te wedden dat de prins de lawine gaat kloppen.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden