Bert Wagendorp: Met zoveel schietgrage idioten heb je geen terroristen meer nodig, de Amerikanen doen het zelf

null Beeld
Beeld

Stephen Paddock (64) uit Mesquite, Nevada, schoot zondagavond vanuit zijn hotelkamer op de 32ste verdieping van het hotel-casino Mandalay Bay 58 mensen dood. Het waren bezoekers van het Route 91 Harvest Festival aan de andere kant van Las Vegas Boulevard, beter bekend als The Strip. Meer dan vijfhonderd raakten er gewond door Paddocks automatische wapens.

President Trump noemde de moordpartij een 'act of pure evil'; hij ging bidden voor de dag waarop 'het kwaad zou zijn uitgebannen'. Loze woorden die hem voor deze keer werden vergeven, want probeer na zo'n slachting maar eens zinvolle woorden te vinden.

Barack Obama deed zijn best; hij riep na een meervoudige moord steevast op tot strengere wapenwetten, scherper toezicht op de verkoop van wapens en leeftijdslimieten voor wapenbezit. Maar het lukte hem nooit: de lobby van de National Rifle Association is machtig en rijk. Loyale volksvertegenwoordigers kunnen op gulle campagnebijdragen rekenen. Toen Obama in oktober 2015 voor de vijftiende keer op de nationale televisie verscheen na een moordpartij in Roseburg, Oregon, maakte hij een vermoeide indruk (+). Je kon zien dat hij het had opgegeven. 'Mijn reactie, op dit podium, is routine geworden', zei hij.

Van Trump heeft de wapenlobby niks te vrezen. De president deelt de opvattingen van de RFA, namelijk dat elke Amerikaan het recht heeft met vuurwapens huis en haard te beschermen. Dit volgens het tweede amendement van de Grondwet, in 1791 hoogstpersoonlijk opgesteld door de Founding Fathers van de VS, onder wie George Washington, Thomas Jefferson en Benjamin Franklin. In 1791 wellicht begrijpelijk, maar inmiddels een probleem.

Mede door the second amendment is Amerika nu verzadigd van vuurwapens, naar schatting 300 miljoen. Sinds 1970 hebben vuurwapens meer slachtoffers gemaakt dan alle oorlogen sinds de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 1776 tezamen - Burgeroorlog, Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog inbegrepen. Er vielen in 241 jaar ongeveer 1,4 miljoen Amerikanen voor het vaderland, en de laatste 47 jaar 1,45 miljoen voor het recht op wapenbezit. Dagelijks sneuvelen gemiddeld 92 Amerikanen door vuurwapens - ruim 33 duizend per jaar.

CNN rekende gisteren maar weer eens uit dat tegenover de 440.095 doden door vuurwapens in de periode 2001 - 2014, 3.412 Amerikaanse slachtoffers van terreur in binnen- en buitenland stonden, onder wie 2.996 door de aanslagen van 9/11. Een verhouding van 129 staat tot 1. Jongeren in de VS hebben veertien keer zoveel kans om te sterven door vuurwapens dan hun leeftijdsgenoten in andere westerse landen.

Het zijn statistieken die na elke moordpartij door een krankzinnige schutter weer langskomen. Samen met pleidooien er iets aan te doen. Die sterven na een tijdje weg, om weer de kop op te steken bij de volgende bloederige slachtpartij. Het zijn bezweringsrituelen. De cijfers zijn verbijsterend, maar ook dat went.

Als het op wapens aankomt speelt de ratio in de VS geen rol - of het moet de ratio zijn die zegt dat je, in een land dat zo is vergeven van vuurwapens, wel een naïeve sukkel moet zijn om zónder geweer door het leven te gaan.

Geen wonder dat IS gisteren claimde dat de schutter van Las Vegas een late bekeerling was en uit naam van de terreurorganisatie had gehandeld. Bij IS zijn ze tot het inzicht gekomen dat je met zoveel goedbewapende, schietgrage idioten helemaal geen terroristen meer nodig hebt: de Amerikanen doen het zelf.

De grootste schietpartij in moderne Amerikaanse geschiedenis

De politie heeft een arsenaal aan wapens gevonden in de hotelkamer en het huis van de schutter die in Las Vegas 59 personen doodschoot en 527 verwondde. In de kamer in het Mandalay-hotel werden 23 geweren en handwapens aangetroffen en in zijn huis in Mesquite nog eens 19. Sommige geweren, waaronder een AK-47, waren aangepast zodat ze als automatische wapens konden worden gebruikt.

Bij een schietpartij in Las Vegas zijn 58 bezoekers van een muziekfestival gedood. Er zijn zeker 515 gewonden. We verzamelden ooggetuigenverslagen uit internationale media.

Na de grootste schietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis betrekken de voor- en tegenstanders van wapenbezit weer hun stellingen. Politiek zit de discussie muurvast; het aansprakelijk stellen van wapenleveranciers en -fabrikanten lijkt de enige manier om iets te veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden