Opinie

Bert Wagendorp: 'Hero Brinkman beleeft zijn finest hour'

Hero Brinkman speelt hoog spel met de ene zetel die het kabinet- Rutte overeind houdt als inzet. Hij geniet er intens van, dat zie je zo, en hij gaat het uitspelen ook. 'Wilders en het kabinet aan een touwtje', schrijft columnist Bert Wagendorp.

Hero Brinkman. Beeld null
Hero Brinkman.

Vandaag gaat het in de fractievergadering van de PVV over de mail die Hero Brinkman vorige week rondstuurde over het meldpunt MOE-landers. De mail lekte uit naar EénVandaag, zoals nu eenmaal elke mail waarvan de verzender vindt dat hij een groter publiek verdient, uitlekt.

Brinkman vreest dat het meldpunt de PVV nog voor grote problemen zal stellen, aangezien 'vele meldingen geen klachten zijn'. Hij vond ook de wijze waarop Geert Wilders het idee had gecommuniceerd aan de zwakke kant. Hero trok kortom de wijsheid van de Grote Leider in twijfel, iets wat zelfs de premier van dit land niet in zijn hoofd zou halen.

Fractievoorzitter Martin Bosma, het rancuneuze deel van Geert Wilders' hersenkwab, zal Hero Brinkman vandaag ernstig toespreken. Want Hero zet de bijl aan de wortel van de PVV, met zijn eigengereide optreden, ongewenste democratiseringsplannen en uitgelekte mails.

Kompas
Bovendien zal Bosma erop wijzen dat volgens Maurice de Hond de recente winst in de peilingen is te danken aan al het gedoe rond het meldpunt - en de peilingen zijn voor de PVV het enige politieke kompas.

Hero Brinkman wil alles wat Martin Bosma niet wil. Hij wil van de PVV een gewone rechtse partij maken, met leden, een partijcongres, een jongerenafdeling en - de grootste brutaliteit - leiderschapsverkiezingen. Alsof Geert níet door de Allerhoogste voor het leven is benoemd. Alsof Geert niet de partij ís en de fractieleden slechts zetelvulling, willoze en tandeloze manifestaties van de Leider, slechts uitverkoren omdat het in de totaal verrotte oude politiek van dit land nu eenmaal is verboden in je eentje 24 zetels in te nemen.

Een paar jaar geleden waagde Brinkman het al eens te zin-spelen op een PVV zonder Geert Wilders, voor de gelovigen de hoogste vorm van blasfemie - niet minder ernstig dan speculeren over een islam zonder Mohammed.

Bosma, die behalve rancuneus ook lang niet dom is, weet dat Brinkmans hervormingsvoorstellen het einde van de PVV zouden inluiden. Het waanidee dat de partij geen deel uitmaakt van het Haagse establishment valt dan niet meer met goed fatsoen te slijten. De PVV zou door de mand vallen als een partij als alle andere en de verongelijkte kiezer zou op zoek gaan naar nieuwe fikkiestokers - of de politiek definitief voor gezien houden.

Baasje
Al vanaf de allereerste keer dat je Hero Brinkman zag aanschuiven bij Pauw&Witteman wist je dat hij Geert ooit in problemen zou gaan brengen. De ambitie straalde van meet af aan uit zijn ogen. Brinkman, die baasje oefent in zijn eigen koninkrijkje in Noord-Holland, zou op zeker moment de keizer uitdagen, dat stond vast.

Brinkman wil gewoon zelf de PVV gaan leiden. Ik luister ook wel eens níet naar het programma Avondspits van Joost Eerdmans, maar afgelopen vrijdag deed ik dat toevallig wel. Brinkman zei eerst een beetje jaloers hoe prachtig hij de leiderschapsverkiezing bij de PvdA had gevonden. En daarna dat hij naast Geert Wilders een van de kandidaten zou zijn, mocht het in de PVV ooit tot zo'n gevecht komen.

In NRC zei Brinkman gisteren over de fractievergadering dat hij 'op elke mogelijke uitkomst' was voorbereid; op eruit geslingerd worden en ook op uit eigen beweging opstappen.

Brinkman speelt hoog spel met de ene zetel die het kabinet- Rutte overeind houdt als inzet. Hij geniet er intens van, dat zie je zo, en hij gaat het uitspelen ook. Wilders en het kabinet aan een touwtje: Hero Brinkman beleeft zijn finest hour.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden