Column

Bert Wagendorp: 'Elke vrijdag de Mark & Diederik Show; lachend door de crisis'

Het eerste publieke optreden van politieke partners zegt alles. Bij Rutte en Samsom zit dat wel snor, meent Bert Wagendorp. 'Er was sprake van iets magisch dat je gewoonlijk alleen ziet bij komische duo's die al jaren op elkaar zijn ingespeeld.'

Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) tijdens een persconferentie maandag.Beeld anp

We hebben een deelakkoord. Het deelakkoord is het Lenteakkoord minus de forensentaks, de langstudeerboete, het vitaliteitssparen en ander klein spul, aangevuld met extra assurantietaks, versnelde verhoging van de AOW-leeftijd en iets met de mobiliteitsbonus.

Het is wel te hopen dat het definitieve akkoord er komt, anders gaat straks de langstudeerboete misschien tóch weer door, moeten de teruggestorte al betaalde boetes alsnog weer worden overgemaakt en komen we door de uitvoeringskosten toch nog boven de 3-procentsnorm.

En zo moet minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), het rekenbrein achter het Lenteakkoord, vandaag tijdens de Financiële Beschouwingen een begroting verdedigen die door zijn politiek leider Van Haersma Buma gisteren al in mootjes werd gehakt. Geen wonder dat Jan Kees zo snel mogelijk terug wil naar het bedrijfsleven. Hij begint het spoor bijster te raken.

Lichaamstaal
Het was maandag het eerste publieke optreden van Mark Rutte en Diederik Samsom als politieke partners. Altijd een belangrijk moment: toen bijna twee jaar geleden Rutte, Verhagen en Wilders hun gedoogkabinet presenteerden, kon je aan de opstelling en de lichaamstaal van de drie betrokkenen al zien dat het eigenlijk het kabinet-Wilders was én dat de twee anderen zich daar niet al te happy bij voelden.

Mark Rutte waarschuwde dat het een deelakkoord was, en dat het definitieve akkoord er echt niet binnen twee weken zal liggen. Diederik Samsom nam uitgebreid de tijd om de indruk te wekken dat hij in de onderhandelingen al heel wat puntjes had gescoord ten koste van het rechtse rotbeleid.

Dit ondanks de subtiele waarschuwing die Rutte zaterdag op de partijraad van de VVD liet horen: dat hij Dagboek van een onderhandelaar van Ed van Thijn leest. Dat gaat over de kabinetsvorming van 1977, toen de PvdA na een half jaar palaveren toch aan de kant werd geschoven door CDA en VVD.

Overbodige waarschuwing. Het is lang geleden dat ik twee politici van verschillende partijen elkaar zo perfect heb zien aanvullen. Mark Rutte is er weer eens in geslaagd een van zijn grote talenten aan te wenden: 'comfort geven'. Ik heb Samsom nog niet eerder zo ontspannen zien lachen.

Monty Python-scène
Maar het meest opmerkelijk vond ik de invloed die Samsom blijkbaar op Rutte uitoefent. Op het moment dat Diederik uitgebreid stond uit te leggen hoe de AOW socialer gaat worden, keek Mark hem intens aan. Het was een geniale act, die nog eens werd versterkt door het lengteverschil. Er was sprake van iets magisch dat je gewoonlijk alleen ziet bij komische duo's die al jaren op elkaar zijn ingespeeld.

Diederik die onbegrijpelijk PvdA-koeterwaals uitsloeg, Mark die hem vanuit de hoogte in roerloze verbazing aanstaarde. Het was onweerstaanbaar grappig en na een seconde of tien kreeg ik de slappe lach. Dankzij de briljante aangever Diederik Samsom veranderde het wezen van Mark Rutte en zag ik iets dat me nooit eerder was opgevallen: Mark heeft de lach aan zijn kont hangen.

Je kon zien dat hij anglofiel is. Hij werd Bruce Forsyth, Tommy Cooper, Rory Bremner. Hij werd John Cleese in een hilarische Monty Python-scène. Diederik moest heel erg aan Mariëtte Hamer denken om serieus te blijven en niet huilend van het lachen achterover te vallen.

Dat definitieve akkoord gaat er komen.

En als het er is, moet Samsom niet flauw doen en gewoon zitting nemen in het kabinet. We willen elke vrijdagmiddag de Mark & Diederik Show: lachend door de crisis.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant.

 
Mark heeft de lach aan zijn kont hangen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden