Bert Wagendorp: een fantast als minister van Buitenlandse Zaken, we staan internationaal voor gek

Bert Wagendorp
null Beeld
Beeld

Halbe Zijlstra was nooit in de datsja van Vladimir Poetin. Wat hij daarover heeft verteld op verjaardagsfeestjes en op het VVD-congres was verzonnen. Halbe Zijlstra is een leugenaar, er valt weinig anders van te maken. In een ronduit aangrijpend interview met Natalie Righton gooide onze minister van Buitenlandse Zaken maandag zijn geheim op tafel: 'Ik was daar niet bij.' 'Daar': een bijeenkomst tussen toenmalig Shell-topman Van der Veer en Poetin in 2006.

Halbe Zijlstra heeft stedentrips gemaakt (Parijs, Boedapest, Berlijn), is op vakantie geweest in Nieuw-Zeeland, Indonesië en Mexico, was secretaris van de postduivenvereniging De Griffioen in Oosterwolde (internationale wedvluchten) en leest altijd de buitenlandpagina's van The New York Times. Dus hij was absoluut gekwalificeerd voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken, mogelijk zelfs overgekwalificeerd. Maar met die datsja en Poetin overdreef hij zijn internationale oriëntatie en netwerk.

Waarom? Misschien had hij in 2016 de eerste visioenen van een loopbaan als minister van BuZa en besloot hij alvast zijn cv wat op te poetsen. Maf idee, maar we hebben het hier dan ook over Halbe Zijlstra. Tegen de NOS zei Zijlstra gisteren dat hij 'belangrijk nieuws naar buiten had willen brengen', maar wel met bescherming van zijn bron. Daarom had hij zichzelf tot bron benoemd. Het 'nieuws' was wat Poetin tien jaar eerder over Groot-Rusland had gezegd, volgens Zijlstra woorden met 'heel grote geopolitieke betekenis' - sinds hij buitenland doet, zegt hij om de twee zinnen iets met 'geopolitiek' erin.

Het was, zei Zijlstra in de Volkskrant, geen desinformatie, 'want de inhoud klopt'. Ook minister Ollongren en premier Rutte verklaarden dat de inhoud van Zijlstra's verhaal waar was, alsof zij er wel bij waren, in de datsja. Ik vind wel dat Poetin recht heeft op weerwoord.

'Ik was in de datsja': je bent ergens niet echt geweest, maar je hebt er wel vaag iets over gehoord en brengt dat naar buiten of je erbij was. Ook: ik was finaal de weg kwijt.

Volgens premier Rutte was het geen nepnieuws, 'want hij wilde een bron beschermen'. Iets is geen nepnieuws zolang je een bron wilt beschermen: een nieuw criterium voor nepnieuws met grote mogelijkheden. Moet minister Ollongren van Nepnieuws nog wel even naar kijken. Alexander Pechtold van D66 zei Zijlstra's 'openhartigheid' te waarderen. Ook newspeak; de waarheid naar buiten brengen als de leugen volledig onhoudbaar is geworden heet voortaan openhartig. De trumpiaanse omdraaiingen maken zelfs school onder de brave democraten.

Halbe Zijlstra hoeft niet af te treden, vindt Rutte. Rutte vindt aftreden altijd onnodig, of de betreffende minister moet al partner en kinderen hebben omgebracht.

Zijlstra reist vanavond naar Rusland, voor een ontmoeting met zijn collega Lavrov. Die is heel vaak bij Poetin in de datsja geweest, maar dan echt. Mocht Lavrov moeilijk doen over het nepnieuws, dreigde Zijlstra in de krant, 'maak ik meteen de afslag naar de inhoud'. Net een totale afgang beleefd, toch alweer die domme grote bek.

Halbe the lying Dutchman, een fantast als minister van Buitenlandse Zaken: we staan internationaal voor gek. Zeker als Zijlstra gewoon mag blijven zitten.

Dat Halbe Zijlstra over een jaar of tien in de sportkantine beweert dat hij vier maanden minister van Buitenlandse Zaken is geweest en dat iedereen keihard begint te lachen en 'datsja, datsja!!' roept; en dat het dan tot ieders stomme verbazing echt zo blijkt te zijn geweest.

Halbe Zijlstra geeft leugen toe: ontmoeting met Poetin heeft nooit plaatsgevonden
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de VVD'er in 2006 niet aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Premier Mark Rutte is al 'enkele weken' op de hoogte van het nepverhaal.

Zijlstra legde woorden Poetin verkeerd uit
Uit een toelichting van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer - de bron van Zijlstra's gewraakte uitspraken - blijkt dat de minister Poetins uitspraken over Groot-Rusland verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Kletsmajoor Halbe

Zijlstra's liegen en draaien ondermijnt het gezag van dit kabinet en - erger nog - het landsbelang, schrijft Martin Sommer vandaag in het commentaar.

Alsof Halbes stront naar bergamot ruikt
De reactie van Alexander Pechtold is van zo'n onwaarschijnlijke domheid dat ik mij afvraag of de journalist die het optekende er wel echt bij was toen Pechtold het zei, schrijft Jonathan van het Reve in zijn column.

Deze vragen bepalen Zijlstra's lot

Kan Zijlstra aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken na zijn nepverhaal over Poetin? De vier pijnlijke vragen die het lot van de VVD'er gaan bepalen.

De wereld volgens Zijlstra
Hoon. Besmuikt gelach. Opperste verbazing. Het waren de eerste reacties nadat duidelijk was geworden dat Zijlstra de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken werd. Hij stond niet bekend om zijn buitenlandervaring, had nauwelijks een diplomatiek netwerk en had door zijn achtergrond eerder affiniteit met onderwijs, cultuur en zorg. Lees dit stuk uit oktober terug. (+)

Halbe Zijlstra. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Halbe Zijlstra.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden