Bert Wagendorp: 'Die wolf is welkom, maar wel op onze voorwaarden'

Er is weer een wolf gesignaleerd in Nederland. Dit leidde tot grote ophef. Donderdag zat de wolf in elk nieuwbulletin op de radio, met het advies afstand te houden. De wolf bevond zich ergens tussen 't Harde en Arnhem op de Veluwe. Preciezere informatie werd niet gegeven, om te voorkomen dat half Nederland naar de betreffende plek zou afreizen om een selfie met de wolf te maken. Een woordvoerster van de provincie Gelderland zei: 'De wolf is gebaat bij rust.'

Altijd wanneer er hier een wolf is gezien besef ik weer in wat voor magistraal land we leven. Vroeger pakten boeren hun jachtgeweer wanneer er een wolf was gesignaleerd en dat was het dan. Dat is ingrijpend veranderd. Nu hebben we Wolven in Nederland. Dat platform richt zich op 'conflictarm samenleven met wolven'. De volgende organisaties maken er deel van uit: Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature, Koninklijke Jagersvereniging, IVN, IFAW, Studio Wolverine, Rewilding Foundation, Zoogdierenvereniging, EcoNatura en de Nationale Postcode Loterij. Het Duitse Lupus Institut verleent medewerking.

Nadat in 2011 voor het eerst in 150 jaar een wolf was gespot, verschenen er twee rapporten die werden aangeboden aan de Tweede Kamer: Alterra Rapport 2339 en Intomart GfK rapport 28393. Vervolgens gingen twee onderzoekers van Alterra aan de slag, in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Landbouw en Algemene Zaken. Ook het Interprovinciaal Overleg (IPO), het Faunafonds, de universiteiten van Wageningen, Tilburg en Maastricht, LTO Nederland en Wing waren betrokken. Eerst verscheen er een concept-Wolvenplan en daarna een Wolvenplan 2.0

In 2015 schreef Leo Linnartz van ARK het 'Soortbeschermingsplan wolf'. In datzelfde jaar verscheen het bij het Wolvenplan behorende Operationeel Draaiboek Wolf, fase 1, opgesteld door IPO en de Bestuurlijke Adviescommissie Vitaal Platteland (BACVP), met daarin opgenomen diverse protocollen, zoals 'Protocol vondst dode wolf', 'Protocol keutelvondst'en 'Protocol huilen'.

Nederland zou Nederland niet zijn als er in het Operationeel Draaiboek geen aandacht zou zijn voor probleemwolven, individuen met kwalijke bedoelingen. Ik citeer: 'Er dient dus weloverwogen besloten te worden in hoeverre een wolf als een probleemwolf beschouwd wordt, zeker als daaraan onomkeerbare maatregelen verbonden zijn.' Vroeger heette dat gewoon afknallen. Mogelijk moet de probleemwolf eerst ter observatie worden opgenomen in een dierentuin, waarna hij onder begeleiding stapsgewijs kan terugkeren in de vrije natuur.

Ik bedoel maar: de wolf moet niet denken dat we er niet klaar voor zijn hem met open armen te ontvangen, maar hem tevens in te passen in de diverse bestuurlijke gremia en te begeleiden bij zijn pogingen de Nederlandse nationaliteit te verwerven. Nu gaat het nog om één wolf, maar het staat vast dat de wolf op het punt staat Nederland te 'herkoloniseren'. Dat is oké, maar wel op onze voorwaarden.

Een wolfBeeld anp

We moeten oppassen voor een aanzuigende werking op andere exotische dieren, zoals jakhalzen, beren en olifanten. Want dan kon het hier wel eens heel snel een stuk minder gastvrij worden voor nieuwelingen en dreigt homeopatische verdunning van onze inheemse fauna.

Nu al zorgt de wolf voor enorme werkgelegenheid. Die zal alleen maar toenemen als definitieve vestiging een feit is, want dan zullen ook schade-advocaten, natuurdocumentairemakers en exploitanten van het wolventoerisme zich op het beest storten. En Freek Vonk natuurlijk, die dan niet meer zo ver weg hoeft om zich te laten bijten.

Een paar roedeltjes wolven zijn van harte welkom. Maar dat was destijds met de eerste gastarbeiders ook zo, en moet je nu eens kijken. Dus het is goed dat de opvang ditmaal goed wordt geregeld. Zo zorg je voor brede maatschappelijke steun voor de komst van de wolf. De mens is de mens een wolf, maar de wolf is de mens ook een wolf, dat mogen we niet vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden