Bert Wagendorp: Alleen een krankzinnige als Trump zou weer vol inzetten op kolen

Bert Wagendorp.Beeld de Volkskrant

Donald Trump wil het Clean Power Plan van zijn voorganger Obama ontmantelen. Volgens Trump is er een War on Coal gaande en dat moet afgelopen zijn, want die kost mijnwerkersbanen. Hij wil overstappen op clean coal. Oké. Trump tekent nog steeds decreten alsof hij er vastgoedcontracten doorheen jast, maar hij komt er steeds meer achter dat het ingewikkelder ligt, in de politiek.

Bovendien heeft hij met zijn laatste decreet buiten Sharon Dijksma gerekend. De staatssecretaris van Milieu kondigde in NRC aan dat zij van plan is komende zomer een klimaatconferentie te organiseren in het hol van de leeuw en die Climate First te noemen. Haar Europese collega's, het kabinet en Jerry Brown, de gouverneur van Californië, vinden het een prima idee.

Het is een goed en doortastend plan van Dijksma, chapeau. Als Trump niet naar de zorgen van de wereld komt, dan moeten de zorgen maar naar Trump komen. Hopelijk krijgt Dijksma een inreisvisum en stelt Trump niet opeens een ban in op immigratie uit Enschede.

De actie van Trump heet al 'Clexit', naar Climate exit. Ik pleit voor een wereldwijd moratorium op woordspelingen met exit (Exexit). Alleen Trexit (na de impeachment van Trump) kan nog, daarna is het mooi geweest.

De VS zijn verantwoordelijk voor 16 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Die veroorzaakt, werd gisteren door wetenschappers nog eens bevestigd, op dit moment al klimaatverandering. Onder meer in Californië, waar steeds vaker sprake is van langdurige droogte.

Eerder sprong minister Ploumen al in het gat dat Trump had laten vallen in de financiering van gezinsplanning (abortus) in arme landen. Nu neemt Dijksma de handschoen op. Het wachten is op een woedende tweet van Trump aan het adres van de Nederlandse vrouwelijke politici - misschien kan minister van Gezondheid Schippers, tussen het formeren door, voor het laatste zetje zorgen door hem een gratis psychiatrisch consult aan te bieden, met aansluitende behandeling zonder eigen risico.

Sharon DijksmaBeeld anp

In de Amerikaanse kolenmijnen zijn de laatste decennia tienduizenden banen verloren gegaan. Niet door milieumaatregelen, maar vanwege de hoge kosten en transitie naar andere energievormen. Nu werken er nog 70 duizend mensen, tegen 650 duizend in de duurzame energie-sector. Alleen een krankzinnige zou weer vol inzetten op kolen - maar dat ze in de VS een psychopaat tot president hebben gekozen wisten we inmiddels al.

Maar niet heel Amerika is stapelgek geworden. Driekwart van de Amerikanen vindt dat hun land het Klimaatakkoord moet blijven steunen. Daarom is het zo'n goed idee van Dijksma om de conferentie niet in Den Haag te beleggen, maar naar de VS af te reizen en daar medestanders op te zoeken en te steunen. Het kost wat extra kerosine, maar dat moet dan maar. Als Trump ergens tot inkeer kan worden gebracht, dan thuis. Bovendien zitten in Californië bijna alle grote internet- en hi-techbedrijven, die allemaal denken dat er big bucks te verdienen zijn met de energie-transitie, en voor wie steenkool brandstof uit het tijdperk van de postduif is.

'De trein is niet meer te stoppen, zelfs niet door de president van de VS', zei Dijksma, en ik hoop dat ze gelijk heeft. Trump is zelf ook welkom, op de conferentie. Ik gun de man een ontmoeting met onze Sharon, maar ik denk dat hij niet komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden