Bert is goed voor honderdvijftig levende kerststallen

Bert Roelofs van Bert's Animal Verhuur is de grootste. Goed voor honderdvijftig levende kerststallen. Die staan nu van Castricum tot Sittard in binnensteden, winkelcentra, verzorgingshuizen.

Berts vrouw Annemarie en zijn kamelen. En Bert.

'Honderdvijftig!?', zegt Dik Nagtegaal namens de Dierenbescherming aan de telefoon. 'Ik schrik daar best van.' Ze protesteren daar al jaren tegen het gebruik van dieren voor vermaak van mensen en dus ook tegen levende have in kerststallen. Dik dacht 'dat ze nu wel zo'n beetje uitgestorven waren'.

Allesbehalve. De markt trekt net weer lekker aan.

Als jongetje had Bert Roelofs een moeder en een grootvader die grondwerker was, nog met de spade. Geen vader. Wel een pekinees, een tamme kraai en een langoorkonijn. Op Koninginnedag deed Bert konijn en pekinees kleertjes aan en liep hij met ze in de optocht van Appeltern. Kraai op de schouder: dat maakte indruk. Fijn.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Beeld de Volkskrant

Keuze van de hoofdredactie

Levende kerststallen, dat is een groeimarkt, ondanks de protesten van de dierenbescherming. Margriet Oostveen ging op bezoek bij de opgeruimde uitbater Bert in Appeltern, die weet wanneer een kameel gelukkig is: als hij huppelt. (Philippe Remarque)

Berts kerststal.

Na school heeft hij zich meteen in 'de dierenbusiness' gestort. En om hem nu rond Kerst te kunnen spreken moet je in het aardedonker door het land van Maas en Waal naar Appeltern rijden. Ik klop om zeven uur 's ochtends aan en als we tegen negenen zijn uitgepraat zit zijn vrouw Annemarie al geruime tijd de administratie weg te werken. Na een snelle foto bij twee overigens goedgeluimde kamelen is het 'te druk' om me de andere dieren te laten zien. 'Dit gaat denk ik niet bijdragen aan de geloofwaardigheid van je betoog dat je zo goed voor ze zorgt', zeg ik. Maar Bert moet naar twee Denen op de oprit. Die komen een kangoeroe kopen.

Voor politiek correct vermaak moet je hier ook niet zijn. De rest van het jaar verhuurt Bert een caviarace (zie Avro's Wie-kent-kwis), een Dik Trom-race (achterstevoren op ezels zittend), een kamelenrace ('Onze kamelen doen niets liever'). Ook levert hij varkens voor de nieuwe film van Johan Nijenhuis. Een struisvogel voor een Samsungreclame. Een kip voor een Gucci-fotoshoot. En Bert liep net nog met een schaap tussen modellen op de catwalk, 'ter ere van een of andere wollen muts'.

Bert Roelofs heeft twee dingen over dierenwelzijn te zeggen. Eén: 'Dieren floreren, net als kinderen, op veel liefde en aandacht.' Twee: Een dier moet het gewend zijn. Een hond in huis dat vindt iedereen normaal, 'maar met een koe, schaap of een kameel kan dat dus ook, mits van jongs af aan'. Zijn dieren weten niet beter, zegt Bert.

In zijn kerststallen ligt 'heel veel hooi, volgens protocol'. Worden 'pallets vol wortelen en voer' aangevoerd. En is voldoende ruimte 'om te huppelen'.

Huppelen? Bert: 'Kamelen huppelen soms. Dat is een teken van blijdschap.'

Maar goed. Komen we bij het evangelie volgens Bert. Peinzend: 'Ik ben er natuurlijk niet bij geweest, toen Jezus is geboren, maar ik probeer daar wel iets neer te zetten.' Bert wil 'iets teweeg brengen'. Met zelfgemaakte kostuums. Met dieren die rust uitstralen. Waardoor bezoekers van alles aan zijn jozefs en maria's kwijt willen: sterfgevallen, echtscheiding, 'alles komt langs'. Bert zegt: 'Aandacht, warmte, daar draait een kerststal om.'

We weten dan nog niet dat de organisatie van Nederlands grootste levende kerststal in Zwolle van mening blijkt dat moslims niet in een levende kerststal mogen figureren. Het 'Komt allen tezamen' klonk lang niet zo schril.

Berts sinterklaaskameel in Amsterdam Nieuw-West.

Bert heeft vijftig jozefs en maria's en het voornaamste vindt hij dat ze er 'een beetje fris en fruitig en niet als een zoutzak' staan. Jozef en Maria doen ook alles, van transport tot en met dierverzorging.

Berts dieren staan nooit alleen. Bezoekers met een glas in hun hand worden weggestuurd. Te gevaarlijk waar alles leeft, behalve Jezus. Soms willen bezoekers even een levende baby in de plaats van de pop leggen. Liever niet! Kamelen zijn erg braaf, maar ook nieuwsgierig. Bert zag er al eentje opgewekt rondlopen met een plastic jezus in zijn bek.

Tien kamelen heeft hij voor al die stallen. En twintig ossen, honderdvijftig schapen, veertig ezels, plus vijfenveertig alpaca's. 'Die horen niet in een kerststal. Maar de alpaca is helemaal hot en je moet met je tijd mee.'

Dezelfde gemeenten die nu moeilijk doen over dieren in kerststallen, huren Bert op andere momenten wél in om zijn mobiele kinderboerderijtje op te zetten in achterstandswijken. Dit om de mensen 'naar buiten te lokken'.

En de ophef veroorzakende kameel, die de 15-jarige jonge held Salim El Meriani begin deze maand regelde voor zijn sinterklaasoptocht in Amsterdam Nieuw-West, omdat de schimmels al verhuurd waren? Ook die kameel kwam van hier.

Zó'n jongen, zegt Bert: prachtig toch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden