Opinie

Bert Brussen: 'Verslaggevers negeren is tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend'

VVD-burgemeester Jorritsma van Almere praat 'uit principe' niet met journalisten van omroep PowNed. Dat zouden meer bestuurders moeten doen, vindt Robbert Baruch. Gevaarlijk standpunt, meent Bert Brussen.

VNG-voorzitter Jorritsma op het Binnenhof na een gesprek met formateur Rutte, in oktober van dit jaar.Beeld ANP

Beste Robbert,

Onlangs weigerde de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma (VVD), 'uit principe' een verslaggever van PowNews te woord te staan, nota bene na afloop van een persconferentie over 'respect'. Het staat iedereen vrij ergens niet op in te gaan of geen commentaar te leveren. Dus ook een burgemeester. Maar verslaggevers negeren is tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend.

Door te weigeren PowNed te woord te staan, weigert Jorritsma in feite een groep in onze samenleving te woord te staan. De omroep waar zij lid van zijn en waarvan zij vinden dat die op de juiste manier verslag doet, telt kennelijk niet mee in de democratie die Jorritsma voor ogen heeft. Deze PowNed-leden wonen ook in Almere. Juist in Almere.

Dit klinkt misschien hoogdravend en potsierlijk, maar het is wel de kern van het probleem: in het multiculturele Nederland, met zijn brede palet aan meningen, heeft iedereen behoefte aan een eigen geluid, een eigen stem. Een zuil zo u wilt. Verslaggevers van diverse kleuren - vertegenwoordigers van die zuilen - zijn niets anders dan volksvertegenwoordigers. Respect hebben voor hen is geen vereiste, ten minste eerlijk notie nemen van hun aanwezigheid is dat wel.

Jorritsma schept met haar weigering een gevaarlijk precedent. Al lange tijd zijn juist de medewerkers van PowNed slachtoffer van bedreiging, intimidatie en - vooral op het internet - ernstige laster. Er zijn zelfs hooggeleerde ethici die PowNed-verslaggevers naar de keel vliegen.

Als een bekend politiek gezagsdrager als Annemarie Jorritsma medewerkers van PowNed openlijk en 'uit principe' buitensluit, kunnen en zullen haatzaaiers en mensen die oproepen tot geweld tegen PowNed-verslaggevers daaruit concluderen dat zij dus gelijk hebben. Dat moeten we toch niet willen met z'n allen?

Bert Brussen is hoofdredacteur van DeJaap.nl. Twitter: @bertbrussen.

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Robbert Baruch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden