Column

Bert Brussen bespreekt: 'Onlangs besloot ik dan maar eens een Trouw te lezen'

Bert Brussen werd gevraagd het - vernieuwde - dagblad Trouw te recenseren. 'Weg met die comateuze layout en Trouw kan zomaar een grote worden onder jongeren.'

Dagblad Trouw.Beeld ANP

Nog niet zo heel lang geleden kreeg ik een complete papieren(!) zaterdag-editie van het dagblad Trouw in mijn brievenbus. Bij het honderdveertien kilo wegende pakket, dat overigens hele rare zwarte vegen op mijn vingers achterliet, een begeleidend schrijven. Of ik als online opiniemaker mijn mening wilde geven over het vernieuwde Trouw. Dat het vernieuwd was wist ik niet. Ik lees namelijk nooit Trouw. Zoals iedereen van onder de 72 weet is Trouw een christelijke krant voor bejaarden en CDA-stemmers op de Veluwe. Daarom lazen wij het thuis vroeger altijd.

Dat blijkt dus niet zo te zijn. Want toen ik onlangs besloot dan maar eens een Trouw te lezen (op de iPad uiteraard), las ik in een ronkend artikel van hoofdredacteur Willem Schoonen, inclusief foto van een boos kijkende oude dominee, waarschijnlijk opoe Schoonen zelf, dat Trouw enorm op zoek is naar jongeren. Daarom hebben ze ook journalistiekstudenten van Hogeschool Windesheim ingezet voor de noodzakelijke verjonging

Oh.

Kwaliteit
Over de inhoud van Trouw, het nieuwsgedeelte, dus los van de katernen, kan ik kort zijn: dat is kwaliteit. Trouw is een krant zoals een krant moet zijn. Met name als het over de Nederlandse politiek gaat moet je bij Trouw zijn. De beste politieke verslaggevers van Nederland werken namelijk bij Trouw (of bij de Telegraaf maar dat mag je in 'fatsoenlijk' Nederland nog altijd niet zeggen, want 'de Telegraaf was fout in de oorlog'). Loop even bij een kiosk langs, scan de voorpagina van Trouw en concludeer zelf: duidelijk, bondig, overzichtelijk, met veel eigen nieuws. Kwaliteitsjournalistiek.

Maar die jeugd, die moet Trouw toch echt gaan trekken met de zaterdageditie. De doordeweekse kranten liggen namelijk gratis in de trein en worden gepubliceerd op Nu.nl. De zaterdag-Trouw moet het paradepaardje worden waarvoor je op zondag thuisblijft.

Qua inhoud is er met die zaterdageditie eigenlijk niet zo veel mis. Okee, hele spreads over 'het theologisch elftal' zullen den jeugd niet aan Trouw kluisteren. En met literatuurrecensenten als Hannah de Heus die in Trouw van 6 oktober gelijk maar het einde van een boek weggeeft krijg je jongeren echt niet uit hun afterpartydip.

Weekendkrant
Maar tegelijkertijd is de inhoud van de katernen Letter & Geest en De Verdieping een verademing ten opzichte van de andere weekendkranten. Lange, diepgravende essays en mooie stukken over onderwerpen die je gerust 'origineel' mag noemen. Geen opinie voor de bühne met de te verwachten gepolariseerde auteurs, maar prikkelende gedachten samengevat in stijlvolle zinnen, weg van de actualiteit of waan van de dag. Dat is lekker. Zoiets leest de hoogopgeleide jongere met plezier.

Alleen: die layout van Trouw (de katernen uitgezonderd)... Goeie genade! Alsof je in een doodskist een Romaanse kerk wordt binnengereden. Het is er grijs, donker, massief en dwangmatig gevuld met letters. Omgevallen boekenkasten zover het oog reikt. Trouw heeft weliswaar voor een piepklein kleurtje gekozen bij de rubrieksaanduidingen, maar ook dat blijft een soort sepiatint van hoofdkleur grijs.

De layout van Trouw is een kamer vol deprimerende Oisterwijkse meubelen. Een Romaanse kerk waar gegarandeerd geen lucht en zeker geen humor binnenkomt. Lekker calvinistisch. Alsof er in gotische kathedralen niet exact hetzelfde christendom werd en wordt vereerd. Gooi open die handel!

Lap stof
Zelfs de beurspagina is een vaalblauwe lap stof. Alsof de pagina 30 jaar in de zon heeft gelegen. De sportrubriek: een en al grijsheid. Come on people, de sportrubriek! Daar kunnen toch lekker vette actiefoto's bij? Het gaat over voetbal, paardrijden en windsurfen niet over bingo, sjoelen en klaverjasssen.

Neem bijvoorbeeld de, overigens interessante, reconstructie van de Afghaanse student Atif in het katern De Verdieping. Een ontzettend lang stuk uitgesmeerd over meerdere pagina's. Niks mis mee, maar als je kiest voor lange stukken maak er dan ook wat ruimte voor. Er had toch een streamertje of ankeilertje extra bij gekund? Zelfs de illustraties en tussenkopjes blijven die laffe grijsblauwe bijnadoodervaring overbrengen. Wel tussenkopjes gebruiken, maar dan alsnog flink onder het maaiveld blijven met het kopje. Spruitjes van het Boerenbontservies in krantvorm.

Bekijk onderstaande afbeelding, een screenshot (soort van fotokopie) van De Verdieping, pagina 4, van afgelopen zaterdag. Links de column van Goslinga, rechts het artikel over Atif. Voila: grijs meets grijs. Een afzichtelijke letterbrij. Alsof ze Bijbelboek Numeri op een rol behang hebben uitgeprint.

Ik kan Trouw verzekeren: dit is niets voor jongeren. Die zijn van de twittergeneratie en beslissen binnen twaalf seconden of ze iets gaan lezen. Dit dus niet.

Hipstergedachtenwereld
Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het blijft gelukkig bij kritiek op de layout. Qua inhoud, nogmaals, is Trouw een goede en fijne krant. Alleen om jongeren aan te trekken moet het wel ook zelf jong durven denken en die jeugdigheid uitstralen. Gooi er eens wat columnisten uit en wissel ze in voor een jonger exemplaar. Die gerimpelde booskijkende mannen (Mart Smeets!) en vrouwen die de lezer aanstaren (sorry Elma en Sylvain) vanaf hun columnpositie sluiten niet bepaald aan bij de hipstergedachtenwereld van de UvA-student. Die zijn nou blij uit huis te zijn, ver weg van moraliserende ouderlingen die komen vertellen wat goed voor ze is. Ze stemmen D66, geen SGP.

Then again, de jonge generatie moet Trouw vooral gaan lezen voor de kwaliteitsjournalistiek en de intellectuele verdieping. Nu alleen nog van die comateuze layout af en Trouw kan zomaar een hele grote worden onder de felbegeerde doelgroep van studenten en jongeren.

Bert Brussen is hoofdredacteur van DeJaap.nl. Zie ook http://www.bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden