Column

Bert Brussen bespreekt: 'Oh de gruwel. De horror. De stoeiende man'

We hebben een Marokkanenprobleem, maar over het bartype-probleem hoor je niemand, schrijft Bert Brussen. 'Het komt dronken van de voetbalkantine en neemt, als ware het de maffia van de studentencorpora, complete voorheen leuke kroegen over.'

Beeld ANP

Goed, we hebben een Marokkanenprobleem. Fine. Maar we hebben dus ook een bartype-probleem. Hoor je niemand over. Wat vreemd is want vooral op zondagavond is het bartype een net zo hardnekkig probleem in de Amsterdamse binnenstad als de baantjesjager binnen de PvdA of de babyboomer op het internet. Het vult vanaf de vroege zondagavond elke kroeg, komt reeds dronken van het voetbalkantinebier over de drempel rollen en neemt in teams, als ware het de maffia van de studentencorpora, complete voorheen leuke kroegen over.

Het bartype is uiteraard man. Elk probleemveroorzakend sujet is man. Marokkanenprobleem, zinloosgeweldsprobleem, seksismeprobleem, alcoholprobleem, overlastprobleem, wildplasprobleem: allemaal man. Okee, alcoholproblemen heb je ook bij vrouwen maar dat is anders. Die worden er alleen dik en lelijk van, niet gewelddadig.

De V-hals
Bartype. Vooral herkenbaar aan 'moderne' kleding. Een wollen vest. Een lamswollen trui. Een te grote sjaal, om de nek geknoopt, die ook binnen wordt gedragen. Witte T-shirts met V-halzen. Sowieso, V-halzen.

De V-hals is voor het bartype wat het decolleté is voor onzekere vrouwen. Een soort code. Non-verbale communicatie: 'Ik ben vanavond uit en dat mag iedereen zien'. Decolletés en V-halzen, de blote roze kont van de baviaan in je gezicht gedrukt.

Bartypes en kleding is per definitie een ding. Bartypes gaan niet over één nacht ijs, qua kledingkeuze. Vinden ze zelf. Hun kleding moet hun jeugdige maar 'vlotte' en 'spontane, sportieve' jongensbestaan weerspiegelen. Vinden ze zelf. Daarom dragen ze nooit colbertjes, of jasjes, of pantalons, want dat is voor bejaarden. Soms dragen ze een overhemd, maar altijd onder de trui (met V-hals). Overhemd, trui. Als een combinatiestoot bij het boksen.

't Is jammer dat ze alles van die kleding altijd alleen zelf vinden. Want daardoor missen ze de kans te horen dat het allemaal net niet is. Net niet merken. Net niet mannelijk. Net niet modieus. Net niet duur genoeg. Confectie van de WE en de H&M.

Inhammen
Evenals hun kapsels. Net niet. Meestal is het haar ook al weg. Het Enige Echte bartype is boven de dertig, daarom wil het ook zo wanhopig graag jongensachtig lijken. Maar dan heeft het haar doorgaans geen bestaansrecht meer. Oftewel: grote inhammen als Noorse fjorden, kale hoofden met haarkransen als uitgedoofde aureolen. Gestylde kapsels in te dun haar. Gekkenwerk.

Zoals gezegd: het bartype gebruikt de zondagavond als jachtterrein. Jagen ja. Want er is één ding dat alle bartypes bindt en dat is hun onuitputbare hoeveelheid testosteron. Wil het bij de gewone heer van stand nog wel eens minder gaan met de hormonen, bij het bartype kan men elk gewenst moment plakken van het testosteron snijden. Zeker op zondagavond. Want dan komen ze terug van voetbal. (Het zou een leuk onderzoek zijn voor een of andere Stapel: kijken hoeveel V-halsdragers op voetbal zitten en hoeveel niet. Ik zeg: je hoeft daarna niet eens met de data te knoeien in SPSS).

Voetbal is zuipen in de kantine. De winst vieren. Of het verlies wegzuipen. Daarna in de auto (is er een Bob?) naar de stad. Toeterzat. Nog stijf van de hormonen en adrenaline. Gedoucht, haartjes nog nat, teveel aftershave.

Handjes in de zakken
Daar beginnen de problemen. Want jagen, is voorwaar geen sinecure op zondagavond. Zelfs niet in onze randstedelijke habitatten waar een vrouwenoverschot heerst. En al helemaal niet voor het bartype dat de identiteit zo zorgvuldig heeft vormgegeven met uiterlijk vertoon, alles volgens de heersende maar ongeschreven wetten van het moderne man zijn. Zonder inhoud. Zielledigheid in confectieverpakking. De etalagepop van het treurige heden.

Staan ze dan. Aan de bar. Te kijken zonder iets te durven. Aan de rand van de dansvloer. Handjes in de zakken, biertje voor de borst. Zacht knikt het hoofd (aangezicht: stoppels of glad, geen baard) mee, net niet op de maat van de muzak. Een enkeling tussen de bartypes is de albino. Die heeft haar en draagt een jasje. Met overhemd. Een wit overhemd. Inclusief borstzak. De rest is een lange aaneenschakeling van onder cellofaan verpakte vacuüm gezogen eenheidsworsten.

Daar komt de dronkenschap. De ellende is niet meer te overzien: ze gaan met elkaar 'stoeien'. De frustratie moet er uit.

Kistkalveren
Mannen, volwassen mannen, die met elkaar 'stoeien'. De totale deceptie van het man-zijn uitgebeeld op het podium van de nacht. Schooltoneel om vrouwen te imponeren: daar kun je alleen maar opkomen als je oprecht van witte shirts met V-halzen houdt. Schreeuwend, loeiend, als kistkalveren die anaal worden gevisiteerd, rollebollen de zondagavondbartypes over de vloer. Hinnikend als dampende veulens duwen ze omstanders en meubilair omver.

Oh de gruwel. De horror. De stoeiende man. Jongensachtige, sportieve en spontane man, volgens eigen zeggen. Stoeiend als donzige puppy's, jonge beertjes, beschimpt en bespot door het argwanend toekijkend vrouwvolk.

En terecht.

Bert Brussen is columnist voor Volkskrant.nl en hoofdredacteur van DeJaap.nl. Zie ook Bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen voor Volkskrant.nl? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com

 
Daar komt de dronkenschap. De ellende is niet meer te overzien: ze gaan met elkaar ‘stoeien’. De frustratie moet er uit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden