Column

Bert Brussen bespreekt: 'Nieuwspoortborrel, ultiem sociaal ongemak, maar heel veel meer alfamannetjes'

Columnist Bert Brussen bespreekt voor Volkskrant.nl iedere week iets anders. Vandaag: de jaarlijkse Nieuwspoortborrel op Prinsjesdag. 'Het was net als alle andere borrels, openingen, feestjes, dates en dingen die met sociaal samenzijn met onbekenden te maken hebben: het was een verschrikkelijke tijd van leven, tot er voldoende alcohol was geconsumeerd.'

De Binnenhof-barbecue begin juli, aan het einde van het parlementair jaar.Beeld ANP

Als Geweldig en Alom Gerespecteerd Columnist (GAGC) kwam ik weer eens ergens waar bijna alle anderen nooit komen. Dat is natuurlijk de krent in de pap van het GAGC-zijn, dat je op plekken komt waar normaal alleen mensen komen die écht iets belangrijks doen. Wat dat betreft kan ik ook iedereen aanraden om GAGC te worden, al was het maar vanwege het gratis bier dat eigenlijk op elke gelegenheid waar belangrijken en GAGC's worden uitgenodigd doorgaans rijkelijk vloeit.

Ditmaal was het wederom een apenrots waar ik terecht was gekomen. De jaarlijkse Nieuwspoort-Prinsjesdagborrel, georganiseerd door de werkgeversorganisaties VNO-NCW, dat is waar het hier over gaat. Op die borrel komen dus: werkgevers en andere industriële bestuurders, politici, journalisten en GAGC'ers. Ongeveer in die volgorde ook, qua aantallen.

Eerder vertelde ik u al hoe ontzettend veel testosteron er vrij door de lucht zweeft wanneer politici bij elkaar komen om hun politiciding te doen. Tijdens het Carré-debat was de testosteron zo dik dat ik er plakken van kon snijden, maar tijdens dat Carré-debat waren er om precies te zijn zes politici. Hier, op de Nieuwspoortborrel, waren een kleine 400 politici. En topwerkgevers. En (parlementair) verslaggevers. Maar dat is qua testosteronniveau ongeveer allemaal hetzelfde kan ik vast verklappen.

300 man
Het beeld dat u nu voor u moet zien is als volgt: neem een relatief kleine zaal. In deze zaal staan 370 mannen van gemiddeld 50 jaar. 90 procent van deze mannen draagt een muisgrijs pak. (Of grijs, het is, zeg maar, een soort zilver. Wie alfamannetje wil zijn, dient de zilverruggorilla qua uiterlijk zo dicht mogelijk te benaderen. Weet u meteen waarom al die lui altijd in grijze pakken lopen.) De helft van deze mannen heeft tevens een snor. En al deze mannen zijn én belangrijk, én willen zoveel mogelijk worden gezien, én willen stevig netwerken én willen, naar mate er meer alcohol door hun aderen vloeit, contact maken met de dertig vrouwen (waarvan zeker de helft journalist) die zich ook in de zaal bevinden. Oh ja, die zaal is berekend op, pak hem beet 300 man.

U heeft een beetje beeld nu? Mooi. Dat ik niet omslachtig hoef uit te leggen hoe de testosteron letterlijk een schuimlaagje vormde op de fluitjes bier. Bier dat direct doodsloeg zodra het uit de tap stroomde, maar dat merkte je dus niet vanwege die testosteronschuimkraag. En u snapt nu dus ook hoe dat gaat, gezien willen worden en netwerken. Dat gaat door duwen en trekken. Wanneer het zilverrugmannetje bijvoorbeeld dicht in de buurt van Ronald Plasterk wil komen (die voortdurend omringd wordt door camera's, deze superster van het Binnenhof), dan maakt het mannetje zich breed en stormt dwars door het publiek heen. Normale stervelingen zeggen dan nog van 'sorry' of 'pardon' maar zo werkt dat op de Nieuwspoortborrel dus niet. Dit zijn geen normale stervelingen. Dit zijn de belangrijkste der belangrijken der Nederlanden. Die zeggen geen 'sorry' of 'pardon', die duwen de rest opzij en klauteren, als het moet al vechtend met concurrenten, de apenrots op.

Zo'n borrel dus. Ik kan u zeggen: ik heb mij kostelijk vermaakt. Uiteindelijk. Ja, bij binnenkomst voelde ik mij toch een beetje, en met 'beetje' druk ik mij nog mild uit, het schuwe doodshoofdaapje onder de Bokito's. Bevend als een rietje stond ik, totally underdressed in een zwart in plaats van grijs colbert, in een hoekje. Mij simmend af te vragen wat ik daar ook alweer deed. Maar na voldoende bier werd alles een stuk leuker.

Heel gek. Het was net als alle andere borrels, openingen, feestjes, dates en dingen die met sociaal samenzijn met onbekenden te maken hebben: het was een verschrikkelijke tijd van leven, tot er voldoende alcohol was geconsumeerd. Dit gold overigens ook voor alle andere aanwezigen die rond 19:30 uur toen de borrel echt heel erg was afgelopen bezopen de toko verlieten. Ik zou haast zeggen: iedereen voelt zich bescheten en verlaten op een borrel totdat er genoeg alcohol is geconsumeerd.

Verslaggevers
Nuja, ik overdrijf misschien ietsjes als ik spreek over 400 bestuurders en politici. Er waren namelijk ook verslaggevers. Die zijn makkelijk herkenbaar aan hun kleding (niet grijs, geen stropdas) en vooral aan hun gelaat (veel groeven en lijnen door overmatig middelengebruik). En er waren natuurlijk de van televisie bekenden, inclusief de bij een beetje goede borrel behorende bekenden die net doen alsof ze jou niet kennen.

Zo zag ik een hoofdredacteur van een courant die mij heel opstandig beslist niet kende, een aantal politici die mij heel duidelijk zeker niet kenden, godzijdank, en de geijkte 'wie is dat ook alweer'-vage wederzijdse bekenden waarmee je wat langdurige blikken werpt alvorens weer in je bierschuim te staren (maar ik weet niet helemaal meer wie dat ook alweer waren).

Een Nieuwspoort-borrel is kortom een Echte Borrel. Ultiem sociaal ongemak, maar dan met heel veel meer alfamannetjes. Verder heeft het alles wat u van Echte Borrels mag verwachten: diep existentieel menselijk leed dat zich uit in onzekerheid en verlegenheid, het absolute onvermogen werkelijk contact te maken ook al heb je een publieke functie met megastatus, een massale vergaping en opgeilerij aan het uiteraard beperkt aanwezige vrouwelijk schoon en uiteindelijk de alcohol die de beschaving wegpoetst.

Waarvoor dank. Zonder beschaving voelen apen zich namelijk veel meer mens.

Bert Brussen is hoofdredacteur van DeJaap.nl. Zie ook http://www.bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden