Opinie

Bert Brussen bespreekt: 'Mijn laatste recensie voordat de wereld vergaat'

Columnist Bert Brussen waagt zich aan een pre-recensie van het einde van de wereld op 21 december. 'Mensen zullen zich raar gaan gedragen. Zo zal het voorkomen dat volwassen mensen zich zorgen maken om een gestrande walvis.'

Maya ritueel.Beeld AFP

Dit is mijn laatste recensie hier op Volkskrant.nl. Niet omdat ik er geen meer wil schrijven, ook niet omdat Volkskrant.nl mij niet langer meer ziet zitten, maar omdat de verschijningsdatum van mijn volgende recensie 24 december is. Exact drie dagen nadat de wereld is vergaan dus.

Maar, omdat ik het einde van de wereld het allerallerallerallerallerallerliefste van alle mogelijke onderwerpen zou willen recenseren, zoiets maak je toch maar één keer in je leven mee, zal ik een poging wagen het einde van de wereld zoals wij die kennen alvast te précenseren. Ik denk dat ik inmiddels een goed beeld van heb hoe dat eruit gaat zien, dat einde van die wereld. Dus als u mij toestaat?

Het einde van de wereld op 21 december aanstaande, zoals voorspeld door de Maya's, die dat weer hebben door weten te geven aan een bejaarde New Ager, en zoals we allemaal weten zijn New Agers uitsluitend betrouwbare mensen die nooit zomaar wat zonder onderbouwing de wereld in slingeren, laat staan zonder deugdelijk wetenschappelijk bewijs, zal zich voltrekken in drie fases.


De eerste fase:
In deze fase worden de tekenen van het einde duidelijk zichtbaar. De mensen zullen zich raar gaan gedragen. Zo zal het voorkomen dat volwassen mensen zich zorgen maken om een gestrande walvis. Het kan zelfs zo zijn, maar hier moet ik gissen, dat deze mensen de walvis een naam geven.

Wanneer we het einde der tijden echt naderen, wordt het gedrag van deze mensen met de dag vreemder en onvoorspelbaarder. Zo zullen er stille tochten met lampjes en lampionnen worden georganiseerd voor een dode vis en zal het volk afgezanten in het parlement kiezen die zich sterk maken voor een reeds stervende dooie vis, terwijl het crisis is en de mensen al jaren snakken naar serieus politiek leiderschap in plaats van naar vega-activisten die op kosten van de belastingbetaler het leed van dieren boven het leed van mensen plaatsen.

Ook zal voor iedereen duidelijk worden dat het einde der tijden bittere noodzaak is. Zo zal de democratie zelf één grote fop blijken te zijn. Tekenen hiervoor zijn bijvoorbeeld: het schaamteloos uitdelen van baantjes aan terecht uitgerangeerde PvdA-politici, het stemmen op rechts maar het krijgen van links of, en dit is wat mij heel helder voor de geest staat, een referendum dat ineens wordt beschouwd als 'ondemocratisch'. Niet omdat het ondemocratisch is, maar omdat middels een referendum 'misschien wel 60 procent tegen onze Europese plannen stemt en dat kunnen we nu niet gebruiken'.

De tweede fase:
De wereld vergaat. Het zal bloed en vuur regenen. Miljoenen mensen zullen tegelijk naar Boer Zoekt Vrouw, The Voice of Holland en BN'ers die opstaan voor kanker kijken. De aardkorst zal openscheuren en de aardbewoners verzwelgen. Levensgevaarlijke TBS'ers van longstay-afdelingen zullen worden vrijgelaten op grond van 'Europese mensenrechten' en zonder begeleiding van een 22-jarige sociotherapeute over de aarde dwalen.

De maan kleurt rood, de planeten staan in één lijn, mensen met rare grote brillen en knotten in het haar zijn midden in de crisis bereid 17,50 euro voor een hip kopje koffie in een dito koffie-etablissement te betalen en in de rij te liggen voor een nieuwe maar halve iPad. Huisvrouwen zullen elkaar de hersens inslaan tijdens de Drie Dwaze Dagen.

Dit zijn de laatste drie dagen voor het einde.

De aarde zal vervolgens beven en onder donderend geraas in vele duizenden stukken uit elkaar spatten.

Overigens: iederéén gaat er aan. Dus ook al die gekken, dwazen en halve gare goeroes die denken dat ze gered worden en dat het allemaal een of ander complot van de illuminatie is en dat de goden kosmonauten waren. Zo waren de Maya's dan ook wel weer: als we gaan, dan iedereen. Geen genade voor leeghoofdigheid, paniekzaaierij en psychotisch denken dat wordt verward met realisme. En terecht.

Derde fase:
Een nieuwe wereld! Schitterend wit, stralend helder licht, engelengezang. Iedereen mag opnieuw beginnen. Er moet echter wel worden samengewerkt.

Iemand bedenkt de democratie.

Al snel slaan de eerste mensen elkaars hersens in. Er wordt verraad gepleegd en misbruik gemaakt van vertrouwen. Er ontstaan afscheidingen (Nieuwe Werelders, Nieuwe Nieuwe Werelders) en onder het motto 'alles voor de Nieuwe Wereld' misbruiken mensen steeds vaker steeds meer hulpgoederen voor zichzelf.

Iemand met humor tekent een kalender en laat die ophouden op een bepaalde datum in 2012 (Nieuwe Jaartelling).

Een school dode bultruggen spoelt aan. Anonieme twitteraars (volwassen mensen) bedreigen de burgemeester van de zandbank waar de bultruggen zijn aangespoeld met de dood.

Het einde der nieuwe tijd kondigt zich aan.

Sommige mensen denken wederom dat zij gered worden. Alleen de allerslimsten weten dat het Einde der Tijden altijd rechtvaardig is. En niets ooit zal veranderen.

Bert Brussen is columnist voor Volkskrant.nl en hoofdredacteur van DeJaap.nl. Zie ook Bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen voor Volkskrant.nl? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden