Column

Bert Brussen bespreekt: 'Grenzeloos Verliefd, want ware liefde bestaat, of zoiets mafs'

De realiteit kan niet mooier in beeld worden gebracht dan in het programma Grenzeloos Verliefd, schrijft columnist Bert Brussen. 'Jonge naïeve mensen (lees: jonge vrouwen) die serieus nog geloven in de'liefde van hun leven'.'

Beeld ANP

Vergeet Ik Vertrek. Ultiem leedvermaak om hele en halve wanhopigen die oprecht geloven in een beter leven ergens anders gaat stukken beter met het Net5-zondagavondprogramma Grenzeloos Verliefd. Nu al mijn favoriete bord-op-schoot-programma.

Wat we zien: jonge naïeve mensen (lees: jonge vrouwen) die serieus nog geloven in de'liefde van hun leven'. Een liefde die ze hebben ontmoet tijdens een vakantie in een ver land. Opvallend vaak is het ook de allereerste liefde van hun leven.

Opa
Als opa nu zou vertellen zou hij het hebben over 'de ware Jacob en Jacoba' en 'kalverliefde'. Maar goed, opa is dood. (Godzijdank. Eerst had opa mijn pensioen gulzig naar binnen gebuffeld, niet voordat hij mijn verzorgingsstaat volkomen had uitgehold en kaalgegraasd, en daarna wilde opa alcoholist worden en onveilige seks hebben met leeftijdgenoten om uiteindelijk op een partij voor vijftigplussers te stemmen, ook al deed de leider van die partij aan belangenverstrengeling en spreekt men er van een 'Jan-boel', een uitdrukking waarmee waarschijnlijk wordt bedoeld dat elke partij waarbij Jan Nagel is betrokken verandert in een puinhoop. Ik zei nog tegen opa: 'Als je je zo gedraagt word je op een dag nog gebruikt als titel in een column geschreven door Melle Runderkamp en Simon Hendriksen!' En luisteren? Ho maar! Opa kreeg aids en stierf in een volle poepluier omdat het tehuis waarin hij werd verpleegd een ernstig tekort had aan personeel, zwaar onderbetaald personeel, want het geld was naar Griekenland en een nieuwe systeembank gegaan, dit allemaal onder het fascinerende en betrouwbare motto 'sterkste schouders, zwaarste lasten'.)

Hutje
Hoe het gaat: jonge zwaar naïeve vrouw vertrekt naar een ver en vreemd land (India, Zimbabwe, Indonesië) om aldaar te gaan samenwonen met de ooit op een feestje ontmoette liefde van haar leven. 'Want ware liefde bestaat', of zoiets mafs. Meisje in kwestie komt er in land van geliefde pas achter dat er zoiets als een cultuurverschil bestaat en dat op vakantie gaan in een sterrenresort iets heel anders is dan samenleven in een golfplaten hutje met 'de liefde van je leven' en zijn complete familie bestaande uit moeder (vader: dood wegens het inademen van zware metalen tijdens zijn werk op de Proba Koala-sloopwerf), zeventien zussen en een broer.

Vooral het feit dat moeder enorm hecht aan middeleeuwse tradities die voortkomen uit een diep religieus, geografisch bepaald, besef in combinatie met de 'liefde van je leven' die het in alles met zijn moeder eens is, ook al is hij 33, blijkt voor naïeve twintigjarige meisjes die hardnekkig in hun romantische sprookjes willen blijven geloven zwaar traumatisch.

Beeld: Indonesische 'liefde van je leven' die aan zijn blonde vrouw laat zien hoe dat precies moet, een prefab hoofddoekje van tricot wat je niet hoeft te vouwen maar over je hoofd kunt trekken als een T-shirt, dragen. Ultieme vernedering en wanhoop die vechten met geloof, hoop en liefde. Prachtig drama.

Ander mooi beeld: jong meisje dat in India terechtkomt waarin ineens, heel gek, blijkt dat er zoiets bestaat als armoede. Echte armoede. Geen voedselbankarmoede maar uitgemergeldenarmoede. En dan maar verbazen over haar 'liefde van haar leven' die meer geïnteresseerd is in het niet aanraken van een rund dat de snelweg over steekt dan in de uitgemergelde kasteloze hologige zombies op zoek naar om het even welke voedingsstoffen dan ook.

Conclusie: kijken die serie. De realiteit kan niet mooier in beeld worden gebracht dan door het uitvergroten van de liefde, en cultuurverschillen die rücksichtslos een definitief einde maken aan alle lachwekkende, doorgaans feminieme van pathetisch geloof in 'ware liefde', 'de maakbare mens' en 'het positief blijven bekijken'.

Bert Brussen is columnist voor Volkskrant.nl en hoofdredacteur van ThePostOnline.nl. Zie ook Bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen voor Volkskrant.nl? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com. 
Meisje in kwestie komt er in land van geliefde pas achter dat er zoiets als een cultuurverschil bestaat en dat op vakantie gaan in een sterrenresort iets heel anders is dan samenleven in een golfplaten hutje met 'de liefde van je leven'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.