Column

Bert Brussen bespreekt: 'De hoofdschopper is voor martelen in de wieg gelegd'

'Keurig nette gedouchte jongetjes. Hun polo'tje gestreken door moeder.' Wat bezielde die kopschoppers?, vraagt columnist Bert Brussen zich af. 'Hun androgyne metrolook is niet die van de denker maar van de doener die er in de eerste plaats bij wil horen.'

Beeld ANP

Acht mannen. Of beter gezegd: acht mannetjes. Jongens nog. Niet eens oud genoeg om in de loopgraven te mogen dienen. Maar wel oud genoeg om iemand zonder reden kapot te slaan. Oh pardon, het was een 'vechtpartij' (sorry J. P. Geelen, sorry NOS Journaal, ik wilde jullie illusie niet verstoren). Alhoewel, 'kapot slaan'... poging tot doodslag of anders martelen vind ik wat meer recht doen aan de waarheid. Het was puur sadisme. Dat kan niet anders: iemand tegen zijn hoofd schoppen terwijl hij al bewusteloos en hulpeloos op de grond ligt kan alleen maar voortkomen uit de bloedlust van de psychopaat. Het sadisme van de onmens. Het banale kwade.

Maar toch, die jongens. Keurige jongens. Wat bezielde ze? Wat zat er in het hoofd van deze scholieren. Pubers nog. Keurig nette gedouchte jongetjes. Hun polo'tje gestreken door moeder, ze hadden ongetwijfeld teveel aftershave opgedaan. Niet eens nadat ze zich hadden geschoren natuurlijk, want behalve mee-eters groeit er nog niks op hun babyvette, roze aangezichtshuid.

Dorpsjongens
Neen, academici in den dop zijn het duidelijk niet, deze acht van Eindhoven. Hoewel keurig netjes en verzorgd, hebben ze ook een beetje die bourgeois uitstraling van dorpsjongens. Lieden die naar de nijverheidsvakschool gaan. Mbo'ers. Hun androgyne metrolook is niet die van de denker maar van de doener die er in de eerste plaats bij wil horen. Maarja, wie wil dat niet op z'n 15de?

Tegelijkertijd heeft de hoofddader (afgetraind torso, goed zichtbaar onder zijn strakke witte shirt) de uitstraling van de boeman die op elke dorpskermis huishoudt. Dat kaalgeschoren hoofd met die kuif, de agressieve blik. In een gemiddeld Noord-Hollands dorp staat hij, gehuld in zwart lederen jack, versierd met gouden schakelketting, avond aan avond op het kermisplein bij de boksbalmachine. De held van zijn vrienden. Met rijke ouders, dus hij heeft de duurste crossbrommer van het dorp, opgehoogd en opgevoerd. Zijn integraalhelm draagt hij nooit helemaal tot aan zijn kin, het liefste zet hij het ding losjes op zijn hoofd zodat hij tijdens het brommerrijden een shaggie kan roken. Wel zo stoer.

Superalfaman
Dit booswicht, deze hoofdschopper, bleek ervoor in de wieg te zijn gelegd, voor het martelen en onderdrukken. Hing van jongs af aan al elke dag in de sportschool. Maakte elke dag een foto van zijn gespierde bovenlichaam voor op Facebook. En gebruikte anabolen, trainen is voor doorzetters. Een doorzetter is hij niet. Hij wil instant bevrediging. En de baas zijn. Superalfaman, leider van de roedel meelopers. Geweld verschaft hem een felbegeerde status. Meerdere malen was hij daarom al met de politie in aanraking gekomen, ondanks zijn keurige opvoeding, zijn rijke ouders en zijn jonge leeftijd. Mede daarom trouwens, want vooral de anabolen spelen een belangrijke rol. Stimulerende middelen en testosteron tijdens het springtij van de puberteit is een dodelijke combinatie.

Deze acht, ze hebben spijt. Oprecht spijt. Nee, ze weten niet wat hun bezielde zeg! Het was gewoon zo'n avond. Als vele anderen. Beetje zieken. Beetje kloten. Frustratie, agressie, angst, onzekerheid. En de onbeheersbare maar duistere liefde voor geweld. De bevrediging van de agressie. Ze wisten nog niet dat ze het in zich hadden. Dat het gevoel zo sterk kon zijn. Zo overweldigend. Dat het je lichaam overneemt en je geest verlamt binnen een fractie van een seconde.

Illusie
Ja, nee, ze zweren en beloven: dit nooit weer. Erewoord. Beheersing is hun nieuwe levensdoel, van nu af aan. Echt waar edelachtbare!

Die illusie is ze van harte gegund. Ondanks de openbaring van het leven in de jungle, de hel van het nachtelijk uitgaan, de eeuwigdurende oorlog van iedereen tegen iedereen, kennen ze het wezen mens nog niet. Maar wie wel? Hoe vaak we het ook vastleggen en zien en herhalen en nogmaals zien en blijven verbazen en verbijsteren en verbijten en verdringen, het went nooit. En dringt ook nooit door.

Bert Brussen is columnist voor Volkskrant.nl en hoofdredacteur van ThePostOnline.nl. Zie ook Bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen voor Volkskrant.nl? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com.

 
In een gemiddeld Noord-Hollands dorp staat hij, gehuld in zwart lederen jack, versierd met gouden schakelketting, avond aan avond op het kermisplein bij de boksbalmachine
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden