Column

Bert Brussen bespreekt: 'BN'ers over Beatrix, dat is toch wel waar je op zit te wachten'

Columnist Bert Brussen vraagt zich af waarom de media nau-we-lijks aandacht hebben besteed aan de troonafstand van Koningin Beatrix. 'Gemiste kans, een abdicatie biedt juist zoveel mogelijkheden om eindelijk écht te laten zien wat kwaliteitsjournalistiek is: kritiekloze interviewtjes, prettige beelden, herherherherherhervertellingen, het hoort er allemaal bij.'

Koningin Beatrix. Beeld anp

Misschien was het u ontgaan, maar onze koningin Beatrix heeft afstand gedaan van de troon. Sorry als dit voor u als een schok komt, ik weet eigenlijk ook niet waarom de media hier nau-we-lijks aandacht aan hebben besteed. Als een dief in de nacht heeft Trix de kroon in de wilgen gehangen en gelijk een zucht die aan haar koninklijke lippen ontsnapte klonk zacht de mededeling 'adieu volk, uw nieuwe koning heet Willem deel Vier'.

Waarom de media er niet bovenop zijn gesprongen en groot hebben uitgepakt met de te verwachten protocollaire veelkleurige krantenbijlages, televisie-uitzendingen barstensvol clichégasten, drie keer achter elkaar Ramsey Nasr in DWDD, een hele avond lang Nederland 1 waar semibejaarde NOS-typetjes zo glad als een aal in de margarine tussen de roomzachte blanke billetjes van de Oranjes door en vervolgens diep naar binnen glijden zonder ook maar één kritische écht journalistieke vraag te stellen, ik weet het niet.

Wellicht dat de hoofdredacteuren van dienst er niet waren? Zou goed kunnen. Die zaten vast en zeker bij een of andere talkshow zichzelf al feliciterend op de schouder te slaan. Of ze stonden op een voetstuk (door het plebs gekscherend 'podium' genoemd) in een of ander debatzaaltje te verkondigen dat er niets aan de hand is met hun courant, dat iedereen echt heel graag over vrouwen in de overgang, een bultrug, Nederland in de sneeuw en Yolante & Wesley wil lezen, maar dat het slecht gaat met de journalistiek in Nederland wat uiteraard uitsluitend de schuld van de ander is, met name het internet.

Niet ingepolderde creatieve ideeën
Zul je net zien dat op zo'n moment hare democratische majesteit de hermelijnen mantel aan zoon Wim-Lex doorgeeft. Een hoofdredactieloze courant is toch een beetje hetzelfde als een redactie van een publieke-omroepprogramma zonder dagelijks vier uur vergaderen. Dat wordt niks, dan krijg je alleen maar vernieuwende niet ingepolderde creatieve ideeën zonder pragmatische consensus die is afgedwongen door de leidinggevende.

Geen leiding, geen sturing, geen kwaliteitsmediaal product. Je kunt moeilijk verwachten dat mensen ook nog voor zichzelf gaan denken, nietwaar? Daarom zijn ze niet bij een kwaliteitscourant of radio- dan wel televisieprogramma gaan werken. Kaders en paden, gestaald en begaand, daar werk en ga je niet zomaar buiten. Het zou maar onzeker maken.

Gemiste kans dus. Een abdicatie biedt juist zoveel mogelijkheden om eindelijk écht te laten zien wat dat precies is, kwaliteitsjournalistiek. Want wie wil ze niet nog een keer zien, de foto's van Beatrix als kind. Tijdens haar kroning. De gestage onderonsjes met haar ouders, haar familie, haar man, haar kinderen.

Echt hoor: kleurrijke bijlages, kritiekloze interviewtjes, prettige beelden, herherherherherhervertellingen van het sprookje, het hoort allemaal bij kwaliteitsjournalistiek.

BN'ers
Maar helaas. Niets van dat alles. Er komt zelfs geen boekje uit waarin BN'ers als Youp van 't Hek, Dolf Jansen, Claudia de Breij en Jan Siebelink verhalen vertellen over hun ontmoeting met Beatrix. Jammer. Dat is toch wel een beetje waar je dan op zit te wachten. BN'ers over Beatrix. Die BN'ers hoor en zie je toch al zo weinig in de media. (Even tussendoor: misschien dat een van de vele kwaliteitscouranten gewoon wat vaker een column kan gunnen aan zo'n BN'er? Op de achterpagina ofzo. En dan elke week in een glossy magazinebijlage dat barstensvol leuke interieur- en design- en kook- en modedingetjes staat een leuk positief interview zonder lastige vragen met zo'n BN'er. Is een gouden tip, doe er maar mee wat u wilt.)

Nouja, laat ik deze column dan maar in majesteitelijke stijl afsluiten. Iemand moet het doen. Stiekem wacht iedereen er op. Daar gaat 'ie dan:

- Deze alinea is gecensureerd door de hoofdredactie. Ondanks het feit dat wij alle meningen van harte toejuichen, vinden wij het momenteel niet gepast om Hare Majesteit in de eerste persoon uitspraken te laten doen over Friso of grappen te laten maken over waxinelichtjeshouders. We zijn het dagblad Metro niet. Groetjes namens de hoofdredacteur die momenteel bij een debat het internet staat af te zeiken, de rest van uw hoofdredactie. -

Bert Brussen is columnist voor Volkskrant.nl en hoofdredacteur van ThePostOnline.nl. Zie ook Bbwerkt.com.

Wilt u uw opening, toko, feestje, boek, film, minicruise, tentoonstelling, theatervoorstelling, geheel verzorgde vijfsterrenvakantie van drie weken naar de Maldiven of kledinglijn ook laten recenseren door Bert Brussen voor Volkskrant.nl? Mail dan volkskrantbertbrussen@gmail.com.

 
Wie wil ze niet nog een keer zien, de foto's van Beatrix als kind. Tijdens haar kroning. De gestage onderonsjes met haar ouders, haar familie, haar man, haar kinderen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.