Bersani: 'Wij hebben niet gewonnen'

'Wij hebben niet gewonnen.' Dit zei de centrumlinkse leider in Italië, Pier Luigi Bersani, dinsdag tijdens zijn eerste optreden voor de pers sinds de verkiezingsnacht. Zijn Democratische Partij en haar bondgenoten hebben niet de meerderheid in beide kamers van het parlement behaald, waar op was gehoopt.

Redactie
Verkiezingsposters van de Democratische Partij van Bersani en de partij van Berlusconi Beeld afp
Verkiezingsposters van de Democratische Partij van Bersani en de partij van BerlusconiBeeld afp

Bersani neemt met 'nederigheid' kennis van de verkiezingsuitslag. Hij zal nu niet proberen via achterkamertjespolitiek aan de nodige meerderheid te komen, maar via open voorstellen waar andere partijen zich achter kunnen scharen. Daartoe behoren een staatshervorming en economisch beleid gericht vooral op werklozen en economisch zwakkeren.

Volgens Bersani toont de verkiezingsuitslag aan dat het volk een politiek die alleen gebaseerd is op een streng bezuinigingsbeleid, niet accepteert. 'Dit is niet alleen een Italiaans thema. Deze klok zal luiden in heel Europa', aldus Bersani. De oud-communist wil dan ook dat de nieuwe Italiaanse regering het voortouw neemt voor een Europees werkgelegenheidsbeleid.

Ongeveer een kwart van de Italianen stemde zondag en maandag op de komiek Beppe Grillo die wil dat Italië uit de euro stapt. Volgens Bersani zou het een 'ramp' zijn als Rome de Europese eenheidsmunt vaarwel zegt.
Er waren geruchten dat Bersani na de teleurstellende verkiezingsuitslag zou opstappen als leider van de Democratische Partij (PD). Maar hij wil 'het schip niet verlaten' op dit 'dramatische moment' voor Italië, de 'ernstigste situatie sinds de Tweede Wereldoorlog'.

Meerderheid
De Democratische Partij van Bersani behaalde in de afgelopen parlementsverkiezingen de absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden en is nu dus - ondanks de erkende nederlaag - aan zet. Tijdens de persconferentie zei hij een coalitie met Berlusconi niet uit te sluiten. Ook merkte hij op dat komiek Beppe Grillo 'zegt wat hij wil voor het land'.

De Italiaanse verkiezingen, die afgelopen zondag en maandag werden gehouden, hebben voor geen van de coalities een werkbare meerderheid opgeleverd. Het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani krijgt volgens de voorlopige verkiezingsuitslag de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar komt veel zetels tekort in de Senaat.

Centrumrechts onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi wordt in de Italiaanse Eerste Kamer met 116 zetels het grootste blok. Centrumlinkse partijen krijgen samen 113 zetels. Dat betekent dat geen enkel blok een meerderheid in de Senaat heeft, wat volgens waarnemers een onwerkbare situatie kan opleveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden