Beroering in peloton over Peking

Ronde van Vlaanderen..

Mark Misérus

amsterdam Hoe gevoelig het onderwerp is, blijkt wanneer het woord confrontatie valt tijdens het telefoongesprek. Wat Thijs Rondhuis precies onder een confrontatie moet verstaan, wil hij weten. Zijn stem slaat over.

Twee Nederlandse wielrensters kunnen zondag de Ronde van Vlaanderen te winnen. De een is Mirjam Melchers, zij won al twee keer de voorjaarsklassieker. De ander heet Marianne Vos en is de protegé van Rondhuis, die behalve ploegleider van DSB ook haar persoonlijk begeleider is.

Maar van een confrontatie is zondag geen sprake, bezweert Rondhuis. Daarvoor verschillen de posities die de rensters zullen innemen, te veel. Melchers is volgens hem de absolute kopvrouw van Team Flexpoint. ‘Dat geldt niet voor Marianne. Zij wil alleen een goed resultaat neerzetten.’

De geprikkeldheid waarmee Rondhuis reageert, is te verklaren. Vier maanden voor de Olympische Spelen is beroering ontstaan in het vaak onrustige vrouwenpeloton over de selectie van de wegwedstrijd in Peking. ‘Rondhuis heeft voor zijn beurt gepraat’, vindt Jean-Paul van Poppel, de ploegleider van Melchers.

Bij een vergadering van ploegleiders opperde Van Poppel onlangs dat het verstandig zou zijn dat niemand zich met het selectiebeleid van bondscoach Johan Lammerts zou bemoeien. Het voorstel werd met instemming ontvangen. Maar in de ogen van Van Poppel werd de afspraak geschonden toen Rondhuis in de krant een voorschot nam op de olympische selectie.

Het is in het belang van Vos dat de Nederlandse kopvrouw in Peking wordt bijgestaan door twee rensters die bereid zijn zichzelf voor haar weg te cijferen, herhaalt Rondhuis door de telefoon. Op die manier maakt de jonge vrouw de meeste kans een olympische titel toe te voegen aan haar wereldtitels in het veld en op de baan en weg.

Die suggestie is verkeerd gevallen bij Van Poppel, tevens de echtgenoot van Melchers. Volgens hem bevatten de woorden een dubbele lading: namelijk dat Rondhuis het liefst ziet dat Vos door twee rensters uit zijn ploeg wordt vergezeld in China.

Van Poppel: ‘Als je twee goeden uit je eigen ploeg meeneemt, maakt me dat niet eens zo veel uit. Maar als ploegleider heb je het, als je het goed doet, druk genoeg met je eigen team. Ik zou het ook niet op mijn geweten willen hebben dat meiden tijdens de Spelen door mijn toedoen thuis zitten.’

In zijn ogen is er maar één die de selectie bepaalt, en dat is Lammerts. ‘Ik heb me nooit beziggehouden met het beleid van de bondscoach. Dat werkt het beste. De KNWU heeft een verstandige man aangesteld. Johan neemt echt wel de beste ploeg mee.’

Voor de zomer zal Lammerts een beslissing moeten nemen. Honoreert hij het verzoek van de onbetwiste kopvrouw, dan houdt dat in dat Melchers, indien ze wordt geselecteerd, voor de twaalf jaar jongere Vos zal moeten knechten. Hoewel dat veel gevraagd lijkt voor iemand die zich bewust is van haar eigen kwaliteiten, zal ze zich volgens Van Poppel in die rol kunnen vinden.

Hij verwijst naar de Spelen van 2000, toen Leontien van Moorsel het goud mede had te danken aan Melchers. ‘Je vindt geen betere ploegmaat dan zij. Mirjam wil ook dat Nederland in Peking zo goed mogelijk voor de dag komt. En elke renster in Nederland weet dat Vos de beste is van allemaal.’

Als de bondscoach al zijn kaarten op Vos zet, dan neemt hij het risico dat de rol van Nederland in de finale van Peking is uitgespeeld als de kopvrouw bijvoorbeeld ten val komt. Mogelijk kiest Lammerts daarom voor zeker één renster die ook nog in staat is de finale te rijden, als Vos wegvalt.

Hij heeft de keus uit een negental rensters dat al een olympische nominatie op zak heeft. Niets is nog beslist. ‘Iedereen heeft even veel kans en iedereen zal zich moeten bewijzen’, zegt ook Rondhuis, aan de vooravond van de belangrijke aprilmaand.

De komende weken zullen voor de wegrensters gedomineerd worden door wereldbekerwedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Drenthe en de Waalse Pijl. Ook de Topcompetitie, die start met de Ronde van Gelderland, geeft hun de kans zich in de kijker te rijden.

Van hard feelings zal volgens de ploegleiders geen sprake zijn als Melchers en Vos zich morgen in Oudenaarde aan de start melden. Zekerheid dat de rensters om de zege kunnen meedoen, is er evenmin. Melchers hoopt op tijd hersteld te zijn van een ziekte die haar twee weken aan de kant hield.

Vos mist volgens Rondhuis explosiviteit om al een wegwedstrijd te kunnen beslissen. Tijdens de trainingskampen werd daaraan geen aandacht besteed. Alleen met het succesvolle uitstapje naar de WK baan kweekte ze vermogen om in de slotmeters voluit te gaan. ‘En haar ploeggenoten hebben ook het recht te winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden