Beroering in Italië na arrestatie jihad-verdachte

In Milaan is een 22-jarige Marokkaanse man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het Bardo-museum in Tunis. Ook zou hij jihadstrijders ronselen. Voorafgaand aan de aanslag in Tunesië is de man per migrantenboot naar Italië gekomen.

De moeder van Yassine al-Abidi, die 20 buitenlandse toeristen neerschoot bij het Bardomuseum in Tunis, huilt bij de begrafenis van haar zoon.Beeld reuters

De man kwam met 97 andere migranten in Italië aan. Hij ontving in februari een uitzettingsbevel en verdween daarna uit het zicht van de autoriteiten. Volgens de politie reisde hij naar Tunesië en kwam hij na de aanslag onopgemerkt terug naar Italië, waar ook zijn moeder en broers wonen.

In Italië voedt zijn arrestatie de angst dat bij de tienduizenden migranten die van Libië naar Italië varen, ook terroristen zitten. Oppositiepartijen als Lega Nord, Forza Italia, de Vijfsterrenbeweging en Fratelli d'Italia roepen daarom op alle migrantenboten vanaf nu tegen te houden. De Italiaanse gastvrijheid stelt de Italiaanse burger volgens hen bloot aan een onacceptabel gevaar.

Sinds IS actief is in Libië, kijken de Italianen angstiger naar de migrantenboten die dagelijks op de kust af varen. Het Noord-Afrikaanse land ligt een dag varen verderop en in documenten van IS staat dat jihadisten met een eenvoudige boot zo de Europese zuidkust bereiken. In een onthoofdingsvideo werd de Italiaanse hoofdstad zelfs doelwit genoemd. 'We zullen Rome veroveren, als God het wil', klonk het.

Dit weekend circuleerden op internet foto's van iemand die, zelf onherkenbaar, een bordje met een Arabische tekst omhoog houdt voor het Colosseum en andere bekende Italiaanse attracties. Volgens de Italiaanse veiligheidsdiensten gaat het om een angstcampagne en is van een concrete dreiging geen sprake.

Beeld epa

Catwalk voor terroristen

Nu is gebleken dat een man per boot naar Italië is gekomen die mogelijk een aanslag plande waarbij 24 doden en 45 gewonden vielen, vindt de Italiaanse oppositie het genoeg. 'In plaats van ons te verdedigen tegen kelensnijders heeft de regering Italië veranderd in een catwalk voor terroristen', zegt Daniela Santanchè van Forza Italia.

Haar partijgenoot Maurizio Gasparri roept om militair ingrijpen. 'De boten moeten worden tegengehouden', zegt hij. 'We zijn nog aan het discussiëren over quota, terwijl de EU een blokkade in de Middellandse zee moet oprichten.'

Dit jaar kwamen al meer dan 26 duizend migranten per boot naar Italië. De Italiaanse reddingsmissie op zee is vorig jaar ingeruild voor een kleinere Europese missie, vanwege geldgebrek en kritiek dat de missie migranten zou aantrekken. Nadat eind april ongeveer 800migranten verdronken tijdens de overtocht, worden nu toch plannen gemaakt voor een grotere EU-missie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden