Column

Beroepsverbod voor voetballer uit Iran is idioot

Tientallen supporters van voetbalclub Maccabi uit Tel Aviv kwamen donderdag in Amsterdam samen op de Dam, waar ze, zo zag ik op Twitter bij @FootballCulture, stampvoetend een bekend lied zongen: Hava Nagila. Het is een Hebreeuwse meezinger. Hava Nagila betekent 'Laat ons gelukkig zijn.'

Paul Onkenhout
AZ-speler Alireza Jahanbakhsh. Beeld anp
AZ-speler Alireza Jahanbakhsh.Beeld anp

Supporters van andere clubs, het maakt niet veel uit welke, kunnen op wedstrijddagen het centrum van Amsterdam beter mijden. Ook dat is voetbalcultuur. De kans is vrij groot dat ze in elkaar worden geslagen of in een gracht worden gegooid.

Voor Maccabi Tel Aviv ligt dat anders. Om redenen die nog steeds niet helemaal helder zijn, voelt het fanatieke deel van de aanhang van Ajax zich verwant met Joden. De vlag van Israël is in de Arena geen uitzondering. 'Supporters of Ajax have a friendship with Maccabi TA', twitterde @FootballCulture, waarna maar liefst twee opgestoken duimen volgden.

Maccabi speelde 's avonds tegen AZ in de Europa League. AZ verloor met 2-1. In de verslagen werd vrijdag niets gemeld over het ontbreken van aanvaller Alireza Jahanbakhsh bij AZ. Wat vreemd is, want de reden van zijn afwezigheid was bijzonder: Jahanbakhsh deed niet mee omdat hij Iraniër is.

De delicate en veelzijdige kwestie werd vooraf wel besproken, zij het spaarzaam. Zelfs Geert Wilders reageerde niet. Toen Vitesse twee jaar geleden een trainingskamp in Abu Dhabi belegde, liet de club Dan Mori thuis, want die komt uit Israël en dan word je in een golfstaat - en niet alleen daar - gegarandeerd uit de rij voor de douane geplukt.

Laf, oordeelde Wilders over de kwestie-Mori. Vitesse had niet naar de Emiraten mogen gaan. 'Nu accepteren ze Jodenhaat.'

Was het allemaal maar zo simpel. Jahanbakhsh is Iraans international en een van de weinige voetballers uit dat land die in West-Europa spelen. Iran beschouwt Israël als 'bezet Palestijns gebied'. Als Jahanbakhsh een wedstrijd tegen een club uit Israël zou spelen, loopt zijn interlandcarrière gevaar. En zijn familie mogelijk ook.

Het is dus begrijpelijk dat AZ besloot hem in de twee wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv buiten de selectie te houden. Jahanbakhsh had bescherming nodig, AZ bood die. Wilders hoorde je niet. In dit soort gevallen is verontwaardiging altijd selectief, zeker bij hem. Jahanbakhsh is Iraniër, dat scheelt een hoop.

Sport en politiek zijn met elkaar verweven. Dat weet ieder verstandig mens. Wie anders beweert, is naïef of wil een politieke boodschap aan de man brengen.

Boven een stuk over de kwestie-Jahanbakhsh op 10 oktober in NRC Handelsblad stond de kop, of beter gezegd leuze, 'Stop die vermenging van sport en politiek'. Ze hadden net zo goed de wereldvrede kunnen eisen. Het opiniestuk was geschreven door Barbara Barend en Ronnie Eisenmann. Barend was hier even geen sportjournalist, maar net als Eisenmann bestuurslid van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ze trokken hun politieke agenda.

Het speelverbod voor Jahanbakhsh werd benut om Israël (wel democratisch, wel gastvrij voor sporters met andere religies) te eren en korte metten te maken met de 'lange arm van Iran' - een inkoppertje.

Maar ze hadden wel degelijk een punt, de twee ambassadeurs van de staat Israël. Niet alleen de politiek hield zich stil toen duidelijk werd dat Jahanbakhsh moest worden geofferd. Niet één sportbond, in Nederland of elders, waagde een woord aan de kwestie; te gevoelig vermoedelijk, te ingewikkeld.

Misschien ook wel omdat Alireza Jahanbakhsh een onbekende voetballer is en AZ geen grote club. Maar dat neemt allemaal niet weg dat het volkomen idioot is dat een voetballer uit Iran een beroepsverbod krijgt en geen wedstrijd kan spelen tegen een club uit een land dat lid is van alle internationale sportorganisaties. En dat zoiets in Nederland gebeurt.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden