Beroepsverbod geëist tegen gynaecoloog

De officier van justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Den Bosch geëist dat een voormalig gynaecoloog van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond verboden wordt nog langer zijn beroep uit te oefenen....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

De rechtzaak is de uitloop van een conflict op de afdeling gynaecologie, dat vorig jaar naar buiten kwam. De vijf vrouwenartsen hadden ruzie over de verdeling van de winst van hun maatschap. De inspectie voor de volksgezondheid noemde de situatie op de afdeling 'wanordelijk' en stelde dat in totaal vier baby's waren overleden als gevolg van de chaos.

Geen van de vijf gynaecologen werkt nog in het ziekenhuis. De 52-jarige arts die gisteren in Den Bosch terecht stond, verscheen niet op de rechtzitting, omdat volgens zijn advocaat, de zaak hem te veel aangreep.

Die zaak draait om de geboorte van een tweeling in november 1992. Hun moeder was in het Elkerliek ziekenhuis opgenomen, omdat er complicaties in haar zwangerschap optraden. Justitie zegt dat de arts, die nachtdienst had, tot twee maal toe verzuimde naar het ziekenhuis te komen toen een arts-assistent hem opbelde om de problematische situatie te bespreken. De vrouw was patiënt van een collega met wie hij ruzie had.

Officier van justitie E. Stokman sprak van 'verschrikkelijk falen' van een man die was 'geobsedeerd door banaal gekonkel in de maatschap over winsten'. Pas na een derde telefoontje van de arts-assistent, 's nachts om half drie, kwam de arts naar het ziekenhuis en verrichtte een keizersnede, waarop beide baby's dood werden geboren.

De door de rechtbank geraadpleegde deskundige, de Limburgse hoogleraar gynaecologie J. de Haan, denkt dat de dood van het eerste kind 'vermijdbaar' en die van het tweede kind 'verwijtbaar' was. Hij vindt dat de arts al bij het eerste telefoontje van de arts-assistent (om negen uur 's avonds) naar het ziekenhuis had moeten komen.

De advocaat van de gynaecoloog, R. Fibbe, vindt dat zijn cliënt te veel schuld in de schoenen geschoven krijgt. Hij suggereerde dat de arts-assistent en de collega-gynaecoloog die dagdienst deed, al eerder hadden kunnen ingrijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden