Beroepsverbod arts is niet te controleren

Patiënten kunnen onmogelijk controleren of hun arts of tandarts een beroepsverbod heeft. De falende controle maakt het voor medici eenvoudiger om ondanks een beroepsverbod door te werken....

Van onze verslaggevers Jeroen Trommelen en Ellen de Visser

Uit de Staatscourant valt op te maken dat sinds 2000 ruim dertig zorgverleners uit hun vak zijn gezet, maar het zogeheten BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) biedt daarover geen informatie. Hoeveel medici het beroepsverbod negeren, is daardoor niet te achterhalen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat patiënten zelf moeten controleren of hun zorgverlener bevoegd is. Het BIG-register is opgezet om deze controle te vergemakkelijken. Dat blijkt in de praktijk dus niet te werken.

Woordvoerder Adriaan Duivesteijn van het BIG-register zegt dat hij niet op de hoogte was van die lacune. Hij wil snel op zoek naar een oplossing.

Justitie in Haarlem heeft vorige maand op aanwijzing van de Inspectie een tandarts vastgezet, die al jaren onbevoegd werkte. Deze arts, Ben Verlinden, werd in 2001 door het Centraal Tuchtcollege uit zijn vak gezet, maar begon steeds opnieuw. Bij zijn laatste waarnemingspraktijk presenteerde hij de inschrijving uit het register van zijn tweelingbroer, die ook tandarts is.

Justitie in Amsterdam begint binnenkort een rechtszaak tegen de onbevoegde Amsterdamse tandarts Hok Tong Kwee die ervan wordt verdacht de gebitten van tientallen patiënten te hebben geruïneerd. Om die reden werd hij in augustus 2004 uit zijn ambt gezet. Hij zette zijn praktijk echter voort en zijn patiënten wisten van niets. Een aantal van hen heeft met succes schadevergoeding geëist.

Behalve deze twee tandartsen zijn in de afgelopen zeven jaar nog dertig medische beroepsbeoefenaren door tuchtcolleges uit hun ambt gezet.

Van medici met een beroepsverbod worden naam en woonplaats in de Staatscourant gepubliceerd. Ze worden uit het register geschrapt, maar dit wordt niet vermeld in het BIG-register.

Een commissie van hoogleraren uitte vijf jaar geleden al stevige kritiek op het BIG-register. Het zou patiënten onvoldoende beschermen door de moeizame verificatie van gegevens. Volgens Duivesteijn is het zoeksysteem van het BIG-register onlangs vernieuwd. Het vertoont echter hiaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden