Beroepsopleidingen willen landelijke standaard examens

De Bve-raad, een koepelorganisatie van beroepsopleidingen, wil een landelijke examenstandaard invoeren voor het beroepsonderwijs. Dat betekent dat alle opleidingen aan dezelfde landelijke norm moeten voldoen....

Het voorstel is een van de aanbevelingen voor de nieuwe Wet Educatie en Beroepsonderwijs die de Bve-raad in een adviesnota heeft gedaan aan minister Hermans van Onderwijs. Daarmee komt de raad tegemoet aan de onderwijsinspectie. Deze uitte in haar jaarverslag in april zware kritiek op de kwaliteit van het beroepsonderwijs.

Volgens de inspectie levert een kwart van de mbo-opleidingen ondeugdelijk onderwijs af. Slechts één op de drie mbo-examens zou daadwerkelijk meten wat er gemeten zou moeten worden. Bovendien bereidt bijna de helft van de opleidingen de studenten onvoldoende voor op de beroepspraktijk.

Instellingen voor het beroepsonderwijs reageren overwegend positief op het voorstel van de Bve-raad.

'Als er een landelijke standaard wordt ingevoerd, heeft dat alleen maar gunstige gevolgen voor de sector. Dat is zeer positief', meent P. van Wegberg, bestuurssecretaris van de Mondriaan OnderwijsGroep in Den Haag.

J. Soogelee, beleidsmedewerker bij het ROC Maastricht-Sittard: 'Er bestaat dan tenminste een standaard waarnaar je kunt verwijzen. Als iemand mavo of havo heeft gedaan, is bekend op welk niveau hij of zij onderwijs heeft gehad, omdat er een landelijke standaard is. Dus waarom is dat er niet voor het beroepsonderwijs? Dan is het veel duidelijker wat iemand in zijn portfolio heeft. Nu is het zo dat de ene school wel een diploma afgeeft en de andere dat niet doet.' Soogelee denkt dat door het nieuwe systeem regionale verschillen tussen de opleidingen zullen verdwijnen.

Volgens Coen Free, algemeen directeur van het Koning Willem I College in Den Bosch, ontkomt het beroepsonderwijs niet aan een landelijke examenstandaard als gevolg van de verdergaande globalisering. 'De leerlingen hebben straks de hele wereld als concurrent.'

Free vindt de kritiek op de kwaliteit van het beroepsonderwijs echter niet helemaal terecht. 'We hebben nog te weinig tijd gehad om onszelf te bewijzen. Deze sector bestaat tenslotte pas sinds 1996. De werkgevers plukken de leerlingen uit de schoolbanken. Dat zouden ze niet doen als de kwaliteit niet goed was.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden