Commentaar

Beroepsgeheim mag geen dekmantel zijn voor profiteurs

Gaat het medisch beroepsgeheim op de helling? Met zoveel waarborgen is dat moeilijk vol te houden.

Beeld anp

Bij zorgfraude gaat het er niet altijd subtiel aan toe. In 2014 rapporteerde de Nederlandse Zorgautoriteit over een patiënt die 123 keer een kies had laten trekken. Ook was er een verzekerde die in één jaar 4000 keer medicijnen declareerde. Wél subtiel is 'upcoding': iets meer zorg declareren dan daadwerkelijk is verleend, een operatie net iets complexer voorstellen dan die was.

In de strijd tegen de oplopende zorgkosten scherpt minister Schippers nu de controleregels aan: zorgverzekeraars krijgen meer armslag om onderzoek te doen naar fraude. Dat wil zeggen: de mogelijkheden die er al waren bij de naturapolissen (waar de zorgverlener direct bij de verzekeraar declareert) worden uitgebreid naar de restitutiepolissen (de patiënt declareert zelf).

Op zichzelf is dat geen grote principiële stap. Toch wekte die deze week onrust, nadat de Tweede Kamer instemde. Meest heikele punt: de toegang van verzekeraars tot medische dossiers. Wat blijft er over van het medisch beroepsgeheim als CZ en VGZ nu ook al in je dossier mogen kijken?

Hoewel het belang van het beroepsgeheim en de medische privacy niet overschat kan worden, is er in dit geval geen reden tot paniek. Uiteraard weten verzekeraars al van alles. Wie hiv-pillen declareert, geeft veel prijs. Verzekeraars mogen bovendien niet over één nacht ijs gaan. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de procedure positief beoordeeld: er moeten gerede vermoedens van fraude zijn voordat een dossier kan worden ingezien.

Daar gaat een 9-stappenplan aan vooraf. Als dat is doorlopen, mag de verzekeraar een eigen arts vragen om het dossier te bekijken. Die arts, die zijn eigen beroepsgeheim heeft, brengt verslag uit aan de verzekeraar, die de gegevens niet mag bewaren. De patiënt om wie het gaat, moet achteraf worden geïnformeerd wie zijn dossier heeft ingezien. En wat als er een strafzaak van komt? Mogen dan agenten en belastinginspecteurs in het dossier? Daaraan verandert niets: dat mag pas na toestemming van een rechter-commissaris.

Het medisch beroepsgeheim verdient zware bescherming. Maar het mag ook niet functioneren als dekmantel voor profiteurs. Op het slappe koord tussen opsporing en privacybescherming, is het steeds zaak de balans te vinden. Er is geen reden om te denken dat dat hier niet is gelukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden