'Beroepsgeheim arts komt door justitie/politie in verdrukking'

Het medisch beroepsgeheim dreigt in de verdrukking te komen. Het opsporingsapparaat, politie en justitie, probeert steeds vaker 'rond te neuzen' in de medische zorgverlening....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voorzitter prof. dr. H. Roscam Abbing van de Vereniging voor Gezondheidsrecht toonde zich vrijdag in haar jaarrede bezorgd over deze ontwikkeling. Ze wees erop dat in het Wetboek van Strafrecht het beginsel geldt dat het beroepsgeheim van een arts hoger wordt gewaardeerd dan het opsporingsbelang.

Roscam Abbing noemde als voorbeeld het optreden van een rechter-commissaris die vorig jaar bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam het dossier van een overleden vrouw vorderde. Ook haalde ze de balpenmoord aan, waarbij een therapeut van de verdachte de politie op het spoor zette. De politie aasde ook op gegevens over criminele jongeren uit het netwerk van artsen, hulpverleners en scholen.

Het belang van het beroepsgeheim en van de privacybescherming moet niet worden onderschat, aldus de voorzitter. 'Vrijuit spreken is een voorwaarde voor verantwoorde hulpverlening.'

Ze stelde vast dat niet alleen politie en justitie steeds meer belangstelling tonen voor medische gegevens. Zo zijn levensverzekeringsmaatschappijen geïnteresseerd in inzage in doodsoorzaken en het daaraan voorafgaande ziekteverloop. 'Als we dit pad opgaan, kan dit ernstige consequenties hebben voor euthanasie en hulp bij zelfdoding', waarschuwde Roscam Abbing.

Roscam Abbing pleit voor het inbouwen van 'meer waarborgen en heldere spelregels'. Zo zou er een code voor verantwoord omgaan met medische gegevens moeten komen en zou een patiënt ongevraagd geïnformeerd moeten worden over de verwerking van de informatie en welke instellingen daarvan gebruik kunnen maken.

Tot dusver is de regel dat een patiënt slechts op verzoek wordt ingelicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden