Beroepen waar veel vrouwen instromen boeten in sneltreinvaart in aan status

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 26 mei.

Redactie
Docent Engels met studenten op een hbo-opleiding. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Docent Engels met studenten op een hbo-opleiding.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Met vrouwenemancipatie blijft het tobben

Niet verbazingwekkend dat het aanzien van leerkrachten aanzienlijk is gedaald (Ten eerste, 23 mei). Het is een algemeen bekend feit dat beroepen waar veel vrouwen instromen in sneltreinvaart inboeten aan status en (dus) steeds minder mannen aantrekken.

De combinatie met lage verdiensten geeft vervolgens de doodsteek. Dat dit zo werkt, laat weer eens zien hoe slecht het nog altijd met de emancipatie gesteld is. Een beroep dat vrouwen 'kunnen', heeft geen aanzien en bovendien geldt dat mannen het zich als gevolg van de nog steeds gangbare traditionele werk-zorgverdeling doorgaans niet kunnen permitteren om te kiezen voor een mager salaris.

Docent economie Ferry Haan, tevens lid van de Onderwijsraad, onderschrijft deze stelling volledig, waarschijnlijk onbedoeld, wat het nog ernstiger maakt: 'Maar ik zie wel bij leerlingen dat bij de studiekeuze het vak docent geen hoog aanzien heeft. Het zijn vooral meisjes en minder competitief ingestelde mensen.'

Met andere woorden, hoog aanzien van een beroep dient gemeten te worden aan de hand van het aantal competitief ingestelde mannen dat ervoor kiest.

Natasja Overeem, Den Haag, advocaat

Rutte kent zijn plaats niet

Pechtold heeft onhandig geopereerd. Beter dan de deur op een kier te houden voor onderhandelingen met VVD, CDA en ChristenUnie had hij kunnen stellen: zolang voor de ChristenUnie het voltooid levenseinde en donorwet breekpunten zijn, gaat D66 niet in dit vierpartijenkabinet zitten.

Dat had iedereen al begrepen, maar door toch op deze weg door te gaan, poogden VVD en CDA hem voor het blok te zetten. Toen Schippers niet in staat bleek om D66 en CU tot overeenstemming te brengen, bleek hoe fout het is geweest om de koning in het formatieproces buiten spel te zetten. Deze had in alle unanimiteit nog eens kunnen nagaan of er toch nog een mogelijkheid was om partijen bij elkaar te brengen en anders naar andere mogelijkheden kunnen zoeken. Rutte, zelf verantwoordelijk voor dit buiten spel zetten, ging nu zelf voor koning spelen, en vergat dat het volgende woord aan Schippers en anders aan de Tweede Kamer is.

Hij deed dat door op tv zichtbaar, mede namens Buma, D66 en CU ter verantwoording te roepen. Daarmee ondergroef hij het hele hele proces waarin hij als een van de partijleiders optreedt en schaadde hij het landsbelang. Arrogantie van de macht! Het wordt tijd dat de VVD weer eens oppositiepartij wordt, maar liever niet bij deze verkiezingsuitslag.

Rob Tijdeman, em. hoogleraar getaltheorie, Leiderdorp

Premier Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) tijdens het debat over het verloop van de formatie, 17 mei 2017. Beeld anp
Premier Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) tijdens het debat over het verloop van de formatie, 17 mei 2017.Beeld anp

Ondemocratisch gedrag

Van de PVV, of eigenlijk van Geert Wilders wordt vaak geroepen dat hij ondemocratisch gedrag vertoont, door geen leden doe te staan in zijn partij. Wellicht dat de partij niet democratisch stand is gekomen, maar zijn zetels zijn dat echter wel. Echt ondemocratisch gedrag, zien we nu pas na de verkiezingen afspelen. VVD, SP, D66, allemaal sluiten ze partijen uit zonder in overleg te gaan en een middenweg te zoeken om zo het volk te vertegenwoordigen. De meeste extreme partij hierin is de PvdA, die bang is nog meer zetels te verliezen nu ze nog 'maar' 6 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Een partij die volledig weigert mee te regeren, zou zich wat mij betreft helemaal niet meer mogen verkiesbaar stellen. Je stelt je immers niet verkiesbaar met als doel achterover te gaan leunen in de stoelen als oppositie, maar om te zorgen dat je kan voldoen aan je standpunten. Nergens kan dit beter dan als regerende coalitie.

Frank van Brandenburg, Venlo

Dag Groot Dictee

Met grote voldoening begroet ik het besluit van de NTR om na 26 jaar te stoppen met het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Het programma heeft mij van het begin af aan geërgerd (Ten eerste, 24 mei). Wat een leuk spelletje leek voor de geletterde klasse kon bij de ongeletterden alleen maar het idee bevestigen dat de Nederlandse taal te moeilijk was om foutloos te leren schrijven.

Als zelfs zoveel ontwikkelde en bekende Nederlanders zoveel fouten in hun dictee maakten hoefde de gewone jongen of het gewone meisje daar toch niet aan te beginnen? Die tijd kon je dan beter besteden aan het leren van de spelling van het Engels. Daar had je dan later meer aan.

undefined

Het Groot Dictee in 2016. Beeld anp
Het Groot Dictee in 2016.Beeld anp

Ergerlijk vond ik ook al die bekende schrijvers die zich ertoe leenden het correct schrijven van onze taal zo ingewikkeld en buitenissig mogelijk te maken. Samen met de presentatie in de deftige raadzaal en het bekakte spreken van de presentator was het programma een toonbeeld van de blijvend grote klassenverschillen in Nederland en Vlaanderen. Ik verlangde terug naar het VARA-programma Een zoen van de juffrouw van Tom Pauka en Bob Loeven, en naar mijn actiegroep voor spellingvereenvoudiging uit het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw.

Dolph Kohnstamm, Amsterdam

Tekst gaat verder onder de foto.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij Keti Koti in het Oosterpark in Amsterdam in 2013. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij Keti Koti in het Oosterpark in Amsterdam in 2013.Beeld anp

Nationale feestdag

In het artikel over een nationale feestdag (Ten eerste, 24 mei (+)) wordt helaas niet de beste optie genoemd: Keti Koti op 1 juli. Laten we onze complexe geschiedenis erkennen en herdenken, en vieren dat op die dag de slavernij in het Nederlandse koninkrijk werd afgeschaft.

Mijns inziens is dit wel het minste wat we als Nederlanders kunnen doen, voor de slachtoffers van de slavernij en hun nazaten. Ook een mooie dag om de diversiteit van Nederland te vieren en midden in de zomer, daar kan niemand toch op tegen zijn?

Ira Onderwater, Leiderdorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden