Beroep op bijstand bereikt piek

De crisis is her en der al naar de geschiedenisboeken verwezen, maar in de bijstand is daar nog niets van te merken. Het aantal mensen in de bijstand is het eerste kwartaal van dit jaar met 13 duizend gestegen naar 426 duizend, de hoogste stand sinds eind jaren negentig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

AMSTERDAM - Na de val van Lehman Brothers in september 2008 is het aantal bijstandsgerechtigden met ruim 45 procent gestegen. Sinds de tweede helft van 2012 is de bijstandsgroei door massaal banenverlies in een stroomversnelling geraakt.


Het broze economische herstel is volgens het CBS wel af te lezen aan de daling van het aantal WW-uitkeringen en een lichte toename van het aantal vacatures. 'Ondernemers zijn minder pessimistisch over hun investeringsplannen en de toekomstige omvang van hun personeelsbestand', schrijft het CBS in een verklaring. Het voorzichtige optimisme leidt echter nog niet tot minder mensen in de bijstand.


'Bijstandsontvangers zijn doorgaans mensen die al relatief lang zonder werk zitten. Zij hebben gemiddeld minder kans snel een baan te vinden', aldus het CBS. Het grootste deel van de bijstandsgerechtigden heeft al langer dan een jaar deze uitkering.


Procentueel gezien de grootste groei van het aantal bijstandsgerechtigden was te zien in de leeftijdsgroep tot 27 jaar. Het aantal jongeren in de bijstand steeg sinds het laatste kwartaal van 2013 met 7 procent tot 41 duizend. De verklaring ligt volgens het CBS in de opmars van flexibele arbeidscontracten en kortere baantjes, waardoor jongeren niet of nauwelijks WW-rechten opbouwen en bij baanverlies sneller in de bijstand terechtkomen. Het voordeel van flexibilisering is dat de jongeren ook weer sneller aan de slag raken, aldus het CBS.


Het merendeel van de bijstandsgerechtigden bestaat uit mensen van 45 jaar en ouder. Hun contingent steeg met vijfduizend tot 203 duizend. Tussen de 27 en 45 jaar zitten er 182 duizend Nederlanders in de bijstand, een groei van zesduizend.


Van de 426 duizend bijstandsgerechtigden zijn er volgens de CBS-cijfers 188 duizend van autochtone afkomst, oftewel 3 procent van de autochtone beroepsbevolking. Van niet-westerse allochtone herkomst zijn 191 duizend bijstandsgerechtigden, oftewel bijna 23 procent van deze categorie.


Aan het eind van het eerste kwartaal zaten 241 duizend vrouwen in de bijstand, een stijging van zesduizend, tegen 185 duizend mannelijke bijstandsgerechtigden, een stijging van zevenduizend. Het totale peil van 426 duizend bijstandsgerechtigden werd voor het laatst bereikt in 1998. In januari van dat jaar zaten 449 duizend mensen in de bijstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden