beroemd

Naam: Angela Schijf (24)..

SN

'Je wordt niet beroemd, dat overkomt je. Toen ik op mijn vijftiende, eigenlijk bij wijze van hobby, bij Goede Tijden Slechte Tijden begon, was ik van de ene op de andere maand een bekende Nederlander. Dat is heel heftig voor iemand van vijftien. Iedereen wil je handtekening, je foto, mensen willen je interviewen. Je klasgenoten behandelen je anders. Ik vond het moeilijk dat de buitenwereld anders op mij reageerde. Vooral omdat het mijn ambitie niet was om beroemd te worden.

'Sommige mensen verliezen zichzelf door roem. Ik heb me vroeger voor een fotosessie wel eens een laag uitgesneden leren pakje laten aansmeren. Terwijl dat totaal niet bij me past. Ik zou maar drie maanden in GTST spelen. Maar mijn personage, Kim, sloeg zo aan dat ik nog drie jaar in de serie heb gespeeld. Totdat ik me realiseerde dat ik echt wilde acteren. Ik wilde mijn horizon verbreden. Dat zou bij GTST niet lukken, dus besloot ik de serie te verlaten.

'Sindsdien zou je mij niet meer betrapppen in een push-up beha tot onder mijn kin. Aanbiedingen om liedjes te zingen of programma's te presenteren, waar je overigens heel goed aan verdient, heb ik bewust afgeslagen omdat ik serieus genomen wilde worden als actrice, niet als BN-er.

'Ik had naar de toneelschool kunnen gaan, maar ik heb op eigen houtje acteerworkshops gevolgd en zelf mijn contacten gelegd. Ik heb de moeilijke weg gekozen, want op de toneelschool kun je veilig tussen vier muren op je bek gaan. Al mijn eerste keren zijn heel openbaar geweest. Toen ik de hoofdrol kreeg in de musical 42nd Street was dat de eerste keer dat ik danste, acteerde en zong tegelijk. Ik ook van jou was mijn eerste film en ik had de hoofdrol. Nu speel ik met Anne-Wil Blankers, Victor Löw en Marcel Hensema in Glazen speelgoed.

'Het zou onzin zijn om te zeggen dat mijn bekendheid me níet geholpen heeft bij het krijgen van rollen. Maar ik geloof wel dat ik rollen krijg vanwege mijn acteerprestaties en niet omdat ik Angela Schijf ben. En dat is veel bevredigender dan gebombardeerd worden tot TV-babe.

'Ik ben niet gemaakt voor de glamourwereld. Best leuk hoor, die premiéres en gala's. Maar ik zit toch liever in mijn joggingbroek op de bank dan dat ik op naaldhakken over de rode loper moet. Daarbij is roem zo ontzettend vergankelijk, daar heb je helemaal geen grip op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden