Beroemdste exorcist vocht acht keer per dag met duivel

Met wierrook, devoot gebogen hoofden en luidende kerkklokken van de stampvolle Santa Maria Regina degli Apostoli - zo is maandag de beroemdste exorcist van zijn tijd begraven: Gabriele Amorth (91). De priester zou 70 duizend uitdrijvingen hebben volbracht: een gemiddelde van acht gevechten met de duivel per dag.

Dankzij Garbriele Amorths positie als vertrouweling van zowel de huidige paus als diens twee voorgangers is de Internationale Vereniging voor Exorcisten inmiddels een niet te negeren instituut in Vaticaanstad. Beeld AFP

De Hollywoodfilm The Exorcist - waarop negen van de tien mensen hun kennis over duivelsuitdrijvingen baseren - was een farce, zei Amorth ooit tegen de Amerikaanse Vaticaanexpert John L. Allen Jr.. Niet omdat de film zou overdrijven, maar juist omdat zijn werk erin zou worden gebagatelliseerd. 'Bij sommige van mijn uitdrijvingen had ik hulp nodig van zeven assistenten om de bezeten persoon in bedwang te houden. Meestal laat hij (de duivel, red.) ze schreeuwen, maar ik heb ook meegemaakt dat hij ze glas, nagels of rozenblaadjes liet uitkotsen.'

Amorth werd in 1925 geboren in het Noord-Italiaanse Modena en begon in 1985 als exorcist voor het bisdom van Rome. Serieuze theologen beschouwden duivelsuitdrijvingen indertijd steeds vaker als een achterhaald ritueel. Dat gold vooral voor het gebruik van gebeden, wijwater en bevelen aan het adres van de duivel om het lichaam te verlaten ('Vade retro Satanas', is daarbij het gebezigde jargon).

Door het werk van Amorth is dat beeld binnen de kerk flink bijgesteld. Dankzij zijn positie als vertrouweling van zowel de huidige paus als diens twee voorgangers is de Internationale Vereniging voor Exorcisten inmiddels een niet te negeren instituut in Vaticaanstad. Zo verscheen er tijdens het pontificaat van paus Johannes Paulus II een gedetailleerde exorcismehandleiding en begonnen verschillende pauselijke universiteiten met opleidingen exorcisme. De pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI zouden zelf uitdrijvingen hebben gedaan. Onder de huidige paus is het aantal officiële duivelsuitdrijvers in landen rondom de Middellandse Zee opgelopen naar vijfhonderd.

Naast zijn uitdrijvingen - die vrijwel altijd in kleine kamertjes plaatsvonden zonder buitenstaanders of camera's - probeerde Amorth de laatste jaren ook de op het oog minder kwade uitingen van Satan te bestrijden. Zo vond hij dat de boeken en films van Harry Potter verboden moesten worden omdat ze kwaadaardig waren; ze zouden kinderen doen geloven in zwarte magie en tovenarij. Iets soortgelijks gold volgens de priester voor yoga, dat beoefenaars ontvankelijk zou maken voor het hindoeïsme en dus het valse geloof in reïncarnatie. Ook in abortus, condooms, echtscheidingen en het homohuwelijk zag Amorth tekenen dat God macht aan het verliezen was ten opzichte van de gevallen aartsengel. Zelfs binnen zijn eigen Vaticaan zou het kwaad terrein winnen, aldus de exorcist. De vele seksschandalen konden immers alleen het werk zijn van de duivel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden