Beroemde panden van Bibliotheca onder de hamer

Van onze verslaggeverHarmen Bockma

AMSTERDAM -De panden waarin de wereldberoemde Bibliotheca Philosophica Hermetica is gevestigd, worden geveild. Friesland Bank heeft daartoe opdracht gegeven. De eigenaar van de panden aan de Amsterdamse Bloemgracht, de ondernemer en verzamelaar Joost Ritman, heeft een miljoenenschuld bij de bank.


Ook panden van Ritman aan de Bloemgracht gaan onder de hamer, net als een woonhuis en een West-Friese stolpboerderij in Schellinkhout bij Hoorn.


De veiling, op 15 april door het vastgoedbedrijf DTZ Zadelhoff, lijkt een nieuwe fase in te luiden in de ondergang van de Bibliotheca. In november legde Friesland Bank beslag op de bibliotheek, die sindsdien gesloten is. Het Rijk haalde half december in een bliksemactie het rijksdeel van de collectie weg, zo'n 40 procent van de boeken en manuscripten. Het rijk kreeg het deel in 2005 in bezit, in ruil voor het kwijtschelden van een belastingschuld van 18,7 miljoen euro.


Ritman is eigenaar van het bedrijf Helios, dat wegwerpserviezen produceert voor de luchtvaart. Eerder was hij eigenaar van het gelijksoortige bedrijf De Ster. Met de vele miljoenen die hij met de bedrijven heeft verdiend, heeft hij een van de grootste collecties hermetische filosofie ter wereld bijeengebracht.


Ritman sloot vorig jaar een miljoenenlening af bij Friesland Bank, met zijn collectie en zijn panden als onderpand. Toen hij De Graaf van Rochefoucauld - een 14de-eeuws manuscript over Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel - wilde laten veilen, legde Friesland Bank beslag. Het manuscript leverde bij de veiling 2,8 miljoen euro op.


Volgens directeur Wouter Winkel van DTZ Zadelhoff is de belangstelling voor de bezittingen van Ritman groot. 'Het gaat om bijzonder vastgoed, op eigen grond. Heel aantrekkelijk. Mijn telefoon staat niet stil.'


De gang van zaken rond Ritman lijkt een herhaling van die in 2005. Toen dreigde ING de collectie te laten veilen, vanwege een miljoenenschuld die Ritman bij de bank had opgebouwd. Mede dankzij het te hulp schieten van het Rijk kwam het niet zover.


Wetenschappers zien de bibliotheek als buitengewoon belangrijk. De boeken en manuscripten handelen over 'geheime' en mystieke ideeën. De waarde wordt geschat op 60 miljoen euro. Of Friesland Bank van plan is ook de Bibliotheca zelf te laten veilen, is niet bekend. Een woordvoerder van de bank wil geen commentaar geven.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden