Beroemde oude bomen over de wereld

Ook de oudste boom ter wereld is zijn leven niet zeker. De meest geïsoleerde werd door een dronkaard omver gereden....

Van onze verslaggever Peter de Waard

De kastanje van Anne Frank is niet de enige wereldberoemde boom die wordt bedreigd. De exacte locatie van de oudste boom ter wereld – de 4700 jaar oude Methusalem in de White Mountains van Californië – wordt bewust geheim gehouden, nadat een nog iets ouder broertje, de Prometheus, daar in 1964 werd gekapt. Andere beroemde bomen:

General Sherman Sequoia in Sequoia National Park (VS). De grootste boom ter wereld. De boom heeft een volume van 1.473 kubieke meter en zou 2.200 jaar oud zijn.

Bodhi Tree bij Patna (India). Een heilige boom voor de hindoes en boeddhisten. Siddharta Gautama (beter bekend als Boeddha) zou onder deze vijg hebben gemediteerd en zijn verlicht. De boom is sindsdien een pelgrimsoord. De huidige boom is een directe afstammeling van de oorspronkelijke vijgenboom.

Boab Prison Tree in The Kimberley (West-Australië). Deze enorme boom zou 1.500 jaar oud zijn. In de boom bevindt zich een natuurlijke holte. In de achttiende eeuw werd die holte gebruikt om gevangenen in op te sluiten.

El Arbol del Tule in Oaxaca (Mexico). Deze Mexicaanse cipressenboom staat in het dorpje Santa Maria del Tule in het zuiden van Mexico. Met een kroon van 36 meter hoog en 49 meter breed is het een grote bezienswaardigheid die al in de zestiende eeuw door Spaanse schrijvers werd genoemd. Volgens een lokale indiaanse legende zou hij 1.400 jaar geleden zijn geplant door Pechoda, dienaar van Ehecatl, de stormgod van de Azteken.

Major Oak in Sherwood Forest (Groot-Brittannië). Volgens de legende was dit het hoofdkwartier van Robin Hood en zijn volgelingen. De boom is achthonderd tot duizend jaar oud, dus zou er al gestaan hebben als Robin Hood daadwerkelijk had bestaan.

Lonely Cypress in Californië (VS) De cipres langs de beroemde 17 Mile Drive langs de kust van Californië zou de meest gefotografeerde ter wereld zijn. De boom, die eenzaam op een rots uitkijkt over de oceaan, is tweehonderd jaar oud.

L’Arbre du Ténéré in de Sahara (Niger) Deze acacia was vele jaren de meest geïsoleerde boom ter wereld. In een omtrek van vierhonderd kilometer was geen andere boom te vinden. De wortels zaten 36 meter diep, om water op te kunnen zuigen. Een dronken Libische chauffeur slaagde erin de boom omver te rijden. Er rest nu alleen een metalen herinneringsplaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden