Beroemde onbekende soldaat eindelijk geïdentificeerd

Zijn naam was Federico Borrell García, 24 jaar oud, arbeider uit Alcoy, een dorp in de buurt van Alicante. Hij sneuvelde als republikeins soldaat aan het front van de Cerro Muriano bij Córdoba, op 5 september 1936, vandaag precies zestig jaar geleden....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Een van de beroemdste 'onbekende soldaten' uit de geschiedenis is eindelijk geïndentificeerd. Het beeld van zijn dood is de hele wereld rondgegaan en werd het symbool van de strijd van de republikeinse milities tijdens de Spaanse Burgeroorlog. 'Dood van een militielid' noemde de Amerikaanse fotograaf Robert Capa, een van de grondleggers van het beroemde fotografen-collectief Magnum, de plaat die hem faam bracht. Wie de man was die voor zijn lens sneuvelde, wist Capa echter niet.

De foto is bijna zestig jaar lang aanleiding geweest tot controverses. Capa werd ervan beschuldigd het beeld in scène te hebben gezet tijdens oefeningen van de militie. Dat idee werd verspreid door Philip Knightley in zijn boek The first casualty. Het werd tegengesproken door de oud-correspondent John Hersey, aan wie Capa verteld zou hebben dat hij de foto gemaakt had in augustus 1936. De fotograaf had zijn camera boven de loopgraaf uit getild en enkele malen afgedrukt. De film stuurde hij onontwikkeld naar zijn agentschap.

Borrell is nu geïdentificeerd door het speurwerk van een dorpsgenoot, Mario Brotons, die zelf als veertienjarige in de burgeroorlog vocht. Brotons meende de plaats te herkennen waar Capa de foto had genomen en ondernam een langdurige speurtocht in verschillende Spaanse archieven. De kleding van de miliciano caído overtuigde hem dat de soldaat uit Alcoy kwam. Ten slotte ontdekt hij in de archieven van Madrid en Salamanca dat aan het front van Cerro Muriano op 5 september slechts één dode was gevallen: Federico Borrell García.

De 78-jarige María Borrell, weduwe van Federico's jongste broer Evaristo, heeft de man op de foto geïdentificeerd. De twee broers waren samen naar het front getrokken, maar Evaristo was alleen teruggekeerd. Vrienden hadden hem verteld hoe Federico was getroffen door een kogel in het hoofd en met gespreide armen was neergestort. De oude dame is zeker dat het Federico is op de foto: 'Ik kende hem heel goed.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden