Beroemde investeerder slaat dank zij weddenschap over Disney-koers dubbele slag Buffett verdient weer honderden miljoenen

De 264 miljoen dollar die de Amerikaanse investeerder Warren Buffett rijker werd dank zij de overname van Capital Cities/ABC door Walt Disney heeft hem waarschijnlijk minder plezier opgeleverd dan de 100 dollar die hij er nog eens extra mee opschoot....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Warren Edward Buffett is een fenomeen. Al jaren behoort hij tot de rijkste mannen van Amerika en volgens de laatste tellingen van het zakenblad Forbes is hij goed voor 10,68 miljard dollar. Sinds de verschijning van het blad, twee weken geleden, is dat weer enkele honderden miljoenen meer.

Die winst heeft Buffett aan zichzelf te danken. Hij was het die Disney-topman Eisner aanraadde eens te gaan praten met Thomas Murphy, de bestuursvoorzitter van Capital Cities/ABC over een mogelijke overname. Daarna nodigde Buffett beiden ook nog eens uit voor een gezamenlijke picknick. Dat voorwerk bleek uiteindelijk succesvol.

Aan zijn investering in Capital Cities heeft Buffett goede en slechte herinneringen. Hij kocht in de jaren tachtig voor 17 dollar per aandeel. Afgelopen maandag kon hij twintig miljoen stuks voor ruim 100 dollar van de hand doen. Dat hadden er nog eens tien miljoen meer kunnen zijn, als hij niet eind 1993 had besloten deze te verkopen voor 63 dollar.

Een paar maanden later had hij al meer spijt van deze transactie dan haren op zijn hoofd. Buffett gaf ook ruiterlijk toe dat deze deal in aanmerking kwam voor de zilveren medaille voor blunders van het jaar. De gouden plak was weggeleged voor de investering van 358 miljoen dollar in de luchtvaartmaatschappij USAir, in 1989, die vijf jaar later weinig tot niets meer waard was.

Deze misstappen hebben de mythe die rond Buffett hangt als uitgekiende investeerder niet aangetast. De harde cijfers geven daar ook weinig aanleiding toe. Dertig jaar geleden konden beleggers voor 19 dollar één aandeel Berkshire Hathaway kopen, de holding waarvan Buffett bijna de helft van de aandelen in handen heeft en die hij gebruikt als zijn belangrijkste beleggingsvehikel. Nu moet voor het aandeel meer dan 25 duizend dollar worden betaald.

Zijn concern is vooral groot in rampenverzekeringen. Daarnaast is het houdster van omvangrijke belangen in andere bedrijven. Met Coca Cola, Gillette, het effectenhuis Salomon Brothers, de Washington Post en natuurlijk Capital Cities/ABC als grootste.

Als zoon van een redelijk succesvolle effectenhandelaar zat het beleggen een beetje in zijn bloed. Op elfjarige leeftijd had hij al zijn eerste pakketje en op zijn 25ste, veertig jaar geleden, begon hij zijn eerste eigen beleggingsfonds. Vijftien jaar later stopte hij daarmee omdat hij de koersen op Wall Street zo hoog vond dat er weinig meer te beleggen viel. Maar met Berkshire Hathaway, van oorsprong een textielconcern, maakte Buffett een snelle comeback.

Buffett gaat door voor een aardige, bescheiden man, die het liefst een hamburger met een cherry-coke consumeert. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis in Omaha (Nebraska) dat hij in 1958 voor 31.500 dollar heeft gekocht. Zijn jaarsalaris bedraagt al vele jaren 100 duizend dollar. De enige luxe die hij zich - met tegenzin - veroorlooft, is zijn zakenjet.

Maar Buffett is ook het 'orakel van Omaha', aan wiens lippen duizenden beleggers hangen. Er zijn al beleggingsfondsen die zeggen op Buffett-achtige wijze hun geld te investeren door ondergewaarde aandelen te kopen. En met succes. En de aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway worden bezocht door duizenden beleggers waarvan velen alleen komen om Buffett te zien en te horen.

Ook het jaarverslag van Berkshire Hathaway wordt verslonden, vooral vanwege het voorwoord van Buffett. In het verslag over 1993 zette hij nog eens uiteen hoe hij samen met Charlie Munger, mede-oprichter en mede-eigenaar van het concern, te werk gaat.

'Charlie en ik hebben lang geleden vastgesteld dat het voor een investeerder te moeilijk is om honderden goede beslissingen te nemen. Daarom hebben we als strategie uitgekiend dat we nu nog maar een enkele keer slim zijn. We vinden nu één goed idee per jaar genoeg (Charlie zegt dat het mijn beurt is).'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden