Beroemd en bedreigd: de Picasso van India

Hij was posterschilder voor Bollywood en werd India's beroemdste kunstenaar.

RUTGER PONTZEN

Hij werd de 'Picasso van India' genoemd. En zijn naam in initialen (M.F.) volstond. Voluit: Maqbool Fida Husain. India's beroemdste kunstenaar, ook uitermate herkenbaar vanwege zijn witte baard en haren, stierf gisteren in het Royal Brompton Hospital, in Londen. Hij werd 95 jaar oud.

Husain begon als posterschilder voor Bollywood, de filmindustrie in Bombay. Maar hij kreeg in 1947 pas landelijke bekendheid door de Progressive Artists' Group, die hij met zijn collega's Francis Newton Souza, S.H. Raza en Manishi Dey in Bombay oprichtte. De groep betekende een doorbraak van het avant-gardisme en het begin van de moderne kunst in India, die toen nog werd gedomineerd door de nationalistische stijl van de Bengaalse School. Husain en de zijnen streefden naar een meer internationale stijl die aansloot bij wat er in het buitenland, met name in Europa en Amerika gaande was. Wat lukte: vijf jaar later kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling in Zürich.

Hoewel Husain ook filmde, waren het vooral zijn schilderijen en tekeningen waarmee hij roem kreeg. Het maakte hem tot een veelgevraagd exposant. Het werk was zeer gewild onder de beau monde, en behoorde op veilingen in de prijscategorie van ruim boven de miljoen euro. Zijn losse, wat hoekige stijl van schilderen doet denken aan een mengeling van expressionisme, cubisme en lyrisch figuratieve kunst. Lyrisch was ook zijn onderwerpskeuze, die zich uitstrekte van dieren tot de Indiase godenwereld. Minder lyrisch werd zijn bekendste schilderij Mother India ontvangen. De schildering in rood van een naakte vrouw, gedrapeerd in de vorm van de kaart van India, bracht hem in 2006 in staat van oorlog met extremistische hindoes. Ook omdat Husain zelf moslim was.

Husain werd wegens 'obsceniteit' voor het gerecht gesleept, maar vrijgesproken. De bedreigingen stopten niet. Zijn werk werd beschadigd; tentoonstellingen aangevallen. Overigens werd Husain al vanaf de beginjaren negentig bedreigd, vanwege zijn controversiële naakte uitbeeldingen van Indiase goden en godinnen. Het was voor de schilder vijf jaar geleden aanleiding naar de golfstaat Qatar te verhuizen, waar hij vorig jaar de Qatarse nationaliteit verwierf.

Maqbool Husain stierf donderdag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden