Bernhardfonds wil bemiddelen

MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Het Prins Bernhard Cultuurfonds werpt zich op als landelijke 'makelaar' voor donateurs en culturele instellingen. Het gaat alle eigen kennis en ervaring bundelen met die van fiscalisten, filantropisch adviseurs en andere fondsenwervers voor cultuur. Eén expertisecentrum brengt gevers en vragende partijen beter bij elkaar, vindt het fonds.

Het fonds wist in 2010 ruim 27 procent meer euro's aan donaties binnen te halen dan in 2009. Het fonds kwam nieuw binnen in de ranglijst van goede doelenorganisaties, zo bleek donderdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Directeur Adriana Esmeijer van het fonds concludeert daaruit dat burgers een groot vertrouwen hebben in de 72 jaar oude fondswerver voor cultuur. 'Met de toenemende vraag om advies hoe te doneren én te werven, vinden wij het een logische stap ons als landelijk expertisecentrum op te werpen. Na de zomer gaan wij daarmee beginnen.'

Met de bezuinigingen op cultuur zoeken veel instellingen nieuwe financieringsbronnen. Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) wil dat er meer particulier geld naar cultuur gaat. In zijn plannen pleit hij voor een 'onafhankelijke intermediair' die culturele instellingen, kunstenaars en potentiële donateurs bij elkaar brengt.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds acht zich de aangewezen instantie voor die rol. 'Een aparte organisatie oprichten is niet nodig. Wij hebben alle expertise in huis', zegt directeur Esmeijer. Het fonds heeft een vermogen van 160 miljoen euro en heeft dit jaar een recordbedrag van 30,2 miljoen euro te besteden aan cultuur.

Het fonds wordt sinds de bezuinigingen op cultuur overspoeld met vragen om advies van burgers die willen doneren, en van instellingen en gemeenten die willen weten hoe zij aan meer particuliere gelden voor kunst kunnen komen.

De organisatie kan deze vraag amper aan. Om die reden wil Esmeijer het samenwerken met experts van buiten de organisatie. 'De culturele sector heeft niet veel tijd te verliezen met het werven van particulier geld, omdat de bezuinigingen al over 1,5 jaar ingaan.' Onder welke naam, is nog niet bekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden