'Bernhard schond Lockheed-afspraak met regering'

Prins Bernhard blijkt in 1994 betrokken te zijn geweest bij een zakelijke lobby om Nederlandse fregatten te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Daarmee schond hij de afspraak die hij in 1976 maakte met het toenmalige kabinet-Den Uyl om een eind te maken aan zijn zakelijke activiteiten.

Redactie
Prins Bernhard in 1996. Beeld
Prins Bernhard in 1996.

Dat schrijft het AD vandaag. De krant baseert de berichtgeving op een morgen verschijnende biografie over Eurocommissaris Neelie Kroes.

Bernhard werd in 1976 gedwongen zijn zakelijke belangen af te stoten nadat bleek dat hij zich had laten omkopen door vliegtuigbouwer Lockheed. Maar in 1994, tijdens een bezoek van een Arabische sjeik, sloeg de prins toch weer aan het lobbyen. Uit het onderzoek naar het leven van Kroes blijkt dat zij, destijds voorzitter van het Netherlands Marine Consortium, Bernhard betrok bij de fregattenlobby.

Daarbij zou naderhand ook zijn gesproken over toestellen van vliegtuigbouwer Fokker, waarvoor Bernhard in het verleden een commissariaat bekleedde. De schrijvers baseren zich op gesprekken met direct betrokkenen en zeer vertrouwelijke documenten.

Historicus en Bernhard-deskundige Gerard Aalders zegt in het AD dat hiermee het eerste bewijs is geleverd dat de in 2004 overleden prins zich niet hield aan de afspraken met het kabinet-Den Uyl. 'Het was altijd mijn overtuiging dat Bernhard is blijven door rommelen, alleen waren daar de bewijzen niet eerder voor geleverd', aldus Aalders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden