Bernhard liet onderzoek doen naar Edwin de Roy

Prins Bernhard liet de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) in 2000 onderzoek doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn en directe verwanten. Er kwamen geen veiligheidsrisico's voor de koninklijke familie uit naar voren.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Dit schrijft minister-president Mark Rutte in een brief die dinsdag door de Tweede Kamer werd afgedwongen. Kamervragen over de kwestie bleven al sinds de zomer onbeantwoord, tot ergernis van SP, D66 en GroenLinks. Vandaag wordt de begroting van Algemene Zaken en het koningshuis behandeld, reden waarom de betrokken partijen nu antwoord eisten.

Gisteravond zei De Roy in RTL Nieuws dat hij blij is dat door de brief 'eindelijk de doofpotcultuur in Nederland wordt doorbroken'. Hij kondigde een schadeclaim aan. 'Het pad is vrijgemaakt voor genoegdoening.'

De Roy van Zuydewijn trouwde in 2001 met een nichtje van koningin Beatrix, prinses Margarita. Hij bleek al snel persona non grata bij de Oranjes. In 2003 gaf het echtpaar in een geruchtmakende interviewserie in het opinieblad HP/De Tijd uiting aan hun ongenoegen. Daarna stapelden de bewijzen zich op dat De Roy in de gaten werd gehouden en daarvan schade ondervond. Na de echtscheiding in 2006 werd Margarita weer opgenomen in de Oranjefamilie en stond hij alleen.

De zaak kwam dit voorjaar opnieuw aan het rollen door een boek over koningin Beatrix van de journaliste Jutta Chorus. Daarin bevestigt Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, eerdere berichten dat het volstrekt niet klikte tussen De Roy en pater familias prins Bernhard. Broertjes interviewde Bernhard (1909-2004) meerdere keren in de laatste jaren van diens leven. In 2000 zou Bernhard hebben gezegd dat De Roy 'een verschrikkelijk type' en 'een doodenge vent' was. Bernhard: 'Deze man is een vijandig projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt.' De SP stelde hierover in juni Kamervragen, en samen met D66 en GL afgelopen week nogmaals.

Bernhard zette in 2000 zijn huiver om in daden. Hij stuurde via het Kabinet van de Koning(in) de toenmalige inlichtingendienst BVD (nu AIVD) op De Roy af. Volgens haar omgeving was Beatrix daarvan op de hoogte. Deze gang van zaken werd eerder bekend en leidde tot ministerieel toezicht op het ambtelijk apparaat van het staatshoofd. Het werd bij Algemene Zaken ondergebracht.

Vorige week publiceerde weekblad De Groene Amsterdammer een verklaring uit 2003 van Guus Appels, toen hoofd DKDB. Hij bevestigt daarin dat zijn dienst eind 2000 'een oriënterend-informatieonderzoek' heeft uitgevoerd naar De Roy, waarbij tevens zijn familie werd betrokken. De verklaring, met bijbehorende bijlage, werd alleen zijdelings genoemd toen de Kamer in 2003 met premier Balkenende debatteerde.

SP, D66 en GroenLinks hebben samen 31 Kamerzetels en kunnen een zelfstandig debat afdwingen als premier Rutte vandaag geen verdere uitleg geeft. Volgens Rutte mogen mensen die persoonsbeveiliging hebben de DKDB om risicoanalyses vragen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden