‘Bernhard heeft zijn rol in Bilderberg overdreven’

Prins Bernhard heeft zijn rol bij de oprichting van de Bilderberg-conferentie groter gemaakt dan die in werkelijkheid was. Dit concludeert historicus Gerard Aalders in het boek De Bilderberg-conferenties....

‘Bilderberg’ is een Europees-Amerikaans netwerk van zakenlieden, bankiers, wetenschappers en politici dat jaarlijks bijeenkomt. In wisselende samenstelling wordt in een besloten zitting gesproken over actuele problemen. Koningin Beatrix is een van de vaste bezoekers. De bijeenkomst is genoemd naar het Bilderberghotel in Oosterbeek, waar in 1954 de eerste bijeenkomst plaatsvond.

Tegenover zijn biograaf Alden Hatch gaf Bernhard in de jaren zestig hoog op over zijn bepalende rol bij de totstandkoming van Bilderberg. Aalders geeft nu de credits aan Joseph Retinger, een in Engeland woonachtige Pool met goede contacten in Amerika. Toenmalig directeur Rijkens van Unilever introduceerde Retinger bij Bernhard, die volgens Aalders daarna als permanent voorzitter vooral een ‘uitstekend boegbeeld’ van Bilderberg was. De Lockheed-affaire maakte daaraan een door de prins niet gewild einde.

De grondslag onder Bilderberg is vergelijkbaar met die van de Europese Unie: door onderlinge contacten een nieuwe oorlog in het Westen vermijden. De CIA steunde het initiatief, omdat de strijd tegen de communistische dreiging een gedeeld belang was. Deelnemers aan Bilderberg hebben zwijgplicht, een van de redenen waarom rond de conferenties een zweem van geheimzinnigheid hangt. Over wat de kopstukken uit de internationale elite bespreken, komt zelden iets naar buiten.

Aalders begrijpt dat informele machtsconcentraties niet zijn gebaat bij publiciteit. Wel stelt hij de rol ter discussie van vakbondsleiders, parlementsleden en journalisten die een uitnodiging krijgen. Uit de mediawereld namen in het verleden onder meer J.L. Heldring, W.L. Brugsma, H.W. Sandberg, Ben Knapen en André Spoor deel. De wenselijkheid van transparantie over de herkomst van ideeën die opinieleiders uitventen na afloop van een Bilderberg-conferentie, acht Aalders een discussie waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden