Bernard Wientjes opnieuw invloedrijkste Nederlander

Bernard Wientjes is de invloedrijkste Nederlander. De 69-jarige VNO-NCW-voorzitter voert voor het derde jaar op rij de Volkskrant Top 200 aan. De werkgevers wisten in dit turbulente verkiezingsjaar de opmars van de SP effectief te bestrijden en overtuigden PvdA en VVD ervan het bedrijfsleven in de economische crisis buiten schot te laten.

Bernard Wientjes, de invloedrijkste Nederlander in de top-200, omringd door nieuwe binnenkomer Piet Hein Donner, nummer 2 Jeroen van der Veer, nummer 3 Hans Wijers, de invloedrijkste vrouw Kajsa Ollongren en nieuwkomers Joop van den Ende en Femke Halsema. Beeld FOTOMONTAGE DPN DIGITAL, BEELD ANP

Dat blijkt uit de zevende Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders die vandaag verschijnt.

Met het nieuwe kabinet van VVD en PvdA zijn de werkgevers voorlopig verlost van de populistische PVV die ze altijd hebben bestreden, en is de door de ondernemers gewenste pro-Europese koers een feit. Wientjes stelde onlangs na een bezoek aan de onderhandelaars al tevreden vast dat het poldermodel terug is, omdat het kabinet de sociale partners nodig heeft om het enorme bezuinigingspakket te kunnen uitvoeren.

Topvijf
Na Wientjes staat Jeroen van der Veer op nummer twee. De voormalige topman van Shell is de primus inter pares onder de president-commissarissen. De bij Akzo Nobel vertrokken Hans Wijers, Rabobankbaas Piet Moerland en Klaas Knot completeren de topvijf.

De hoogst genoteerde vrouw is opnieuw Kajsa Ollongren (45), als secretaris-generaal op Algemene Zaken de rechterhand van premier Rutte. De hoogste binnenkomer is Piet Hein Donner, als nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State.

Joop van den Ende
Andere nieuwkomers zijn onder anderen voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema, informateur Wouter Bos, 'Nedcar-redder' Wim van der Leegte en Ben Verwaayen. Ook Joop van den Ende komt in de Volkskrant Top 200. De cultureel ondernemer stond lang buitenspel bij de bestuurlijke elite, maar versterkte zijn reputatie door onder meer zijn actieve rol bij het pareren van de bezuinigingen op cultuur.

De vernieuwing en verjonging van de bestuurlijke elite blijft zeer traag verlopen. Het aantal vrouwen en allochtonen stagneerde. De lijst telt net als vorig jaar 45 vrouwen, ruim 22 procent. Net als de afgelopen twee jaar telt de lijst vier bestuurders van allochtone herkomst. De gemiddelde leeftijd daalde heel licht tot 58,3 jaar. De bestuurlijke elite zelf ziet G500-initiator Sywert van Lienden als de invloedrijkste jongere, blijkt uit een peiling van de Volkskrant.

Klik door naar de Volkskrant Top 200, over macht en invloed in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.