Bernard Wientjes meest invloedrijke Nederlander

AMSTERDAM - Bernard Wientjes is dit jaar de invloedrijkste Nederlander. Dat blijkt uit de vijfde Volkskrant Top 200. De 67-jarige voorman van de werkgeversvereniging VNO-NCW lost Alexander Rinnooy Kan af. De SER-voorzitter voerde de lijst de afgelopen drie jaar aan.

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Ben van Raaij
Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. © anp Beeld
Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. © anp

De wisseling van de wacht komt onder meer doordat werkgevers over grote onderwerpen zoals de pensioenen steeds vaker rechtstreeks zaken doen met de werknemers, buiten de SER om. Verder voerde VNO-NCW deze zomer een succesvolle lobby bij de kabinetsformatie. Zo ging de lang gekoesterde wens van de ondernemers in vervulling dat er een groot en sterk ministerie van Economische Zaken moest komen, met een sterke minister (Verhagen).

Ook over het beleid van het kabinet-Rutte zijn de ondernemers te spreken. Volgens Rinnooy Kan is dit 'een droomkabinet' voor de werkgevers. Een andere insider: 'De enige pijn die de betere kringen van dit regeerakkoord hebben, is dat de aankoop van hun schilderijen door de btw wat duurder wordt. En dat groen beleggen minder aantrekkelijk wordt. Dat is alles. De klappen van de 18 miljard bezuinigingen vallen aan de onderkant.'

Dubbel gevoel

Wientjes zelf heeft 'een dubbel gevoel' bij zijn notering. 'Het is een bevestiging dat we ons lobbywerk goed doen, want dat doen we. Aan de andere kant gaat dat werk beter in stilte. De publiciteit zoeken we alleen als het echt niet anders kan', zegt de VNO-NCW-voorzitter, die 'snurkend VVD-lid' is.

Zijn voorganger in de Volkskrant Top 200, het tot voor kort snurkende D66-lid Rinnooy Kan, beleefde een lastig jaar. Zo werd er dit voorjaar binnen de SER op aangedrongen dat hij het voorzitterschap neerlegde van een commissie die nadacht over een advies aan de informateur. Dat gebeurde nadat Rinnooy Kan was opgetreden op het D66-congres. De SER-voorzitter werd deze zomer ook vaak genoemd voor een mogelijk zakenkabinet.

Dat zakenkabinet kwam er niet, doordat VVD, CDA en PVV de handen ineen sloegen. Dat gedoogde minderheidskabinet werd gesteund door VNO-NCW, hoewel Wientjes eerder dit jaar openlijk waarschuwde voor Geert Wilders.

Van der Laan

Na Wientjes en Rinnooy Kan completeren de bestuursvoorzitters Ad Scheepbouwer (KPN), Gerard Kleisterlee (Philips) en Hans Wijers (Akzo Nobel) de top 5 van de Volkskrant Top 200. FNV-voorzitter Agnes Jongerius blijft de hoogste vrouw op plaats 7, voor SER-kroonlid Louise Fresco en Marjan Oudeman van Akzo Nobel. De hoogste nieuwe binnenkomer is Eberhard van der Laan op 22. Hij volgde dit jaar Job Cohen op als burgemeester van Amsterdam.

Bekijk hier de volledige Volkskrant Top 200 van meest invloedrijke Nederlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden