Bernanke is over economie in VS zeer somber

De president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, stelt dat de economie in zwaar weer terecht is gekomen.

Van onze verslaggever

Een maand geleden zei Bernanke nog sussend dat de risico’s voor de economie minder groot werden. Maar nu de kredietcrisis de grote hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac heeft geïnfecteerd en de hypotheekbank IndyMac gered moest worden, laat hij zijn optimisme varen.

Bernanke wees in zijn toespraak op het gevaar dat de inflatie verder oploopt en de economie tegelijkertijd in een recessie beland. Dit scenario is een doembeeld voor centrale bankiers. De Fed zou de rente moeten verhogen om prijsstijgingen af te remmen, maar deze ingreep zou de economie nog verder verzwakken.

Vlak voordat de Fed-president het Congres toesprak bleek dat de prijzen in de VS snel oplopen. In vergelijking met een jaar geleden zijn de prijzen die producenten hun afnemers in rekening brengen met 9,2 procent gestegen, de hoogste stijging sinds 1981.

De Fed houdt er daarom rekening mee dat de inflatie voor consumenten in 2008 uit zal komen tussen de 3,8 en 4,2 procent. Deze inflatie is hoger dan de Fed tot nog toe dacht.

Bernanke vreest dat werknemers compensatie willen voor de inflatie, en dus een hoger loon zullen eisen. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal waarbij de hogere lonen weer de prijzen zullen opjagen.

Door de afzwakkende economie en de oplopende inflatie zakt de Amerikaanse dollar weg naar een nieuw historisch dieptepunt. Dinsdagochtend betaalden valutahandelaren ruim 1,60 dollar om één euro in handen te krijgen. De Amerikaanse beurs Dow Jones sloot dinsdag 0,8 procent lager.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden