Berlusconi wordt nerveus van Veltroni

Ex-premier Italië ontwijkt tv-debatten met opponent...

Van onze correspondent Eric Arends

ROME ‘Ga in elk geval de confrontatie aan – waar u wilt, wanneer u wilt, hoe u wilt. Wij zijn er klaar voor. Wilt u het doen op uw televisiezenders? Dan gaan we het doen op uw televisiezenders. Maar loop niet weg. Loop niet weg.’

Walter Veltroni klonk vorige week tijdens een verkiezingstoespraak op Sicilië bijna wanhopig. Veltroni, leider van de centrum-linkse Democratische Partij in Italië, probeert al wekenlang vergeefs zijn centrum-rechtse opponent Silvio Berlusconi warm te krijgen voor een rechtstreeks verkiezingsdebat op televisie. Zo’n duel ‘geeft smaak aan de democratie’, vindt Veltroni. En: ‘De burgers moeten een oordeel kunnen vellen.’

Op zichzelf is Berlusconi het daar helemaal mee eens, zegt hij. ‘Ik ben in staat om welke tegenstander dan ook te verscheuren, omdat ik in mijn leven van alles heb gedaan dat anderen niet hebben gedaan. Ik ben een man van feiten, de anderen zijn slechts mannen van woorden.’

Toch is het debat er nog niet van gekomen, en vermoedelijk zal het er ook niet meer van komen voor de parlementsverkiezingen op 13 en 14 april worden gehouden. Ik mág niet, luidt Berlusconi’s officiële verweer, omdat de wet het verbiedt. In Italië geldt in verkiezingstijd de par condicio, een regel die voorschrijft dat elke politieke partij op televisie evenveel zendtijd moet krijgen. Een duel tussen de hem en Veltroni betekent volgens Berlusconi dat alle andere partijleiders dezelfde mogelijkheid moeten krijgen – wat vrijwel onmogelijk is omdat de Italiaanse tv-kijker dan ruim honderd politieke debatten moet verstouwen.

Maar het gaat hem vermoedelijk niet om strikte naleving van de regels. Berlusconi duikt weg omdat hij geen enkel belang heeft bij een rechtstreekse krachtmeting met zijn grootste concurrent. In de peilingen geniet Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid weliswaar een comfortabele voorsprong van 6 tot 9 procent op Veltroni’s Democratische Partij, maar Veltroni vertegenwoordigt een sturm und drang die de mediaondernemer zichtbaar nerveus maakt.

Er gaat geen dag voorbij of de 52-jarige Veltroni komt met voorstellen die, tot genoegen van veel kiezers, radicaal breken met vaste Italiaanse politieke tradities. Zo moet het aantal kamerleden en senatoren drastisch omlaag, gaan politici duizenden euro’s minder verdienen, zal een kwart van de 21 duizend wetten worden geschrapt en moet maffiosi zelf weten op wie ze stemmen, ‘maar niet op ons, want wij zullen de georganiseerde misdaad vernietigen’. Italië moet kortom ‘een normaal, modern land’ worden. Gezien de volle zalen en pleinen die hij trekt, weet Veltroni veel Italianen te overtuigen.

Berlusconi kan hooguit reageren. Gaat Veltroni de pensioenen verhogen? Zo ook Berlusconi. Wil Veltroni werknemers met een tijdelijk arbeidscontract financieel tegemoetkomen? Precies wat Berlusconi van plan is.

Daarbij valt hij steeds vaker terug in zijn rol van politieke straatvechter. Berlusconi noemt zijn opponent als vanouds ‘stalinist’ of ‘verhalenverteller’ of ‘iemand die slechts politiek heeft bedreven en nooit heeft gewerkt’.

Intussen is de termijn voor opiniepeilingen gesloten en kan de kiezer de komende twee weken zijn oordeel niet meer laten afhangen van de tussenstand tussen de twee grootste partijen. Hoewel het onderlinge verschil fors is, kan er nog veel gebeuren: zeker eenderde van het electoraat weet nog niet op wie het gaat stemmen.

Umberto Bossi van de Lega Nord gaf gisteren in de Corriere della Sera een heldere verklaring voor Berlusconi’s ontwijken: ‘Berlusconi heeft een paar stomme dingen gezegd, en die zouden op televisie worden uitvergroot. Dat kost stemmen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden