Berlusconi wil na 'Genua' voedseltop niet in Rome

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil niet dat de Wereldvoedseltop in Rome wordt gehouden. Italië heeft volgens hem genoeg gedaan door het organiseren, vorige maand, van de G8-bijeenkomst in Genua....

De top in Genua werd overschaduwd door hevige rellen van zogeheten anti-globaliseringsdemonstranten, waarbij een dode en bijna 250 gewonden vielen. De Italiaanse regering is zwaar onder vuur gekomen vanwege het vermeende harde optreden van de politie. Tijdens de rellen is voor miljoenen schade aangericht aan wegen en gebouwen.

Rome herbergt het hoofdkantoor van de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Op de voedseltop, gepland voor begin november, zullen vertegenwoordigers van zo'n 180 landen de voortgang bekijken die is gemaakt in het terugdringen van het aantal hongerigen op de wereld. In Afrika komen de meeste landen met voedseltekorten voor.

Volgens Giovanni Alemanno, de Italiaanse minister van Landbouw, biedt het verplaatsen van de top naar bijvoorbeeld Nairobi, de hoofdstad van Kenia, een uitstekende gelegenheid om uit de eerste hand te ervaren wat het betekent om honger te lijden. Vanuit het hoofdkantoor van de FAO is op deze suggestie nog niet officieel gereageerd.

De oppositie verwijt de regering-Berlusconi een cynisch argument te hanteren om zelf van haar veiligsheidsproblemen af te komen en deze af te wentelen op een Afrikaans land. In Nairobi heeft een woordvoerder van de politie al laten weten dat Kenia in staat is de voedseltop te organiseren en daarbij voor iedereen de veiligheid te garanderen.

In Nairobi staan de hoofdkantoren van alle Afrikaanse afdelingen van VN-organisaties en het wereldhoofdkantoor van de VN-milieuorganisatie Unep. Volgens woordvoerder Peter Kimanthi is de Keniaanse politie 'goed uitgerust om buitenlandse demonstranten aan te pakken die erop uit zijn problemen te veroorzaken.'

De kans dat westerse demonstranten tegen globalisering extreem geweld zullen gebruiken in Derde-Wereldsteden als Nairobi lijkt kleiner dan in een plaats als Rome. Daar staat tegenover dat, mochten rellen uitbreken, veiligheidsagenten als die in Nairobi hun veel geringere uitrusting vaak compenseren met een overdosis aan tegengeweld.

In Nairobi, de grootste stad in Oost-Afrika met ook talrijke vijfsterrenhotels, zullen de gedelegeerden op de Wereldvoedseltop waarschijnlijk op geen enkele manier uit de eerste hand ervaren wat honger in de praktijk betekent. De enige kans hierop biedt een uitstapje naar een sloppenwijk, maar een bezoek hieraan maakt weinig kans om onderdeel van het programma te worden.

In het land Kenia bestaan wel ernstige voedseltekorten. Eind vorige week heeft het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de VN opnieuw gewaarschuwd dat dit jaar drie miljoen Kenianen, zo'n 10 procent van de totale bevolking, te weinig te eten zullen hebben. De meeste slachtoffers zijn te vinden in het noorden en midden van het land, waar ook dit jaar te weinig regen is gevallen.

'Duizenden families zijn wanhopig en niet in staat hun kinderen te voeden', aldus David Fletcher, de tijdelijke landendirecteur van de WFP in Kenia. 'Het is van groot belang dat we hun voedsel blijven geven tot de oogst van begin volgend jaar.' Door de droogte hebben niet alleen de mensen te weinig te eten, maar sterft ook hun vee op grote schaal.

Volgens de WFP is op korte termijn in Kenia zeker 120.000 ton noodhulp-voedsel noodzakelijk. Daarnaast hoopt de organisatie ongeveer een miljoen schoolkinderen op het platteland van middageten te voorzien, zodat zij in elk geval één redelijke maaltijd per dag binnen krijgen. Voor de operatie in Kenia is zeker 150 miljoen gulden nodig.

In andere landen van Oost-Afrika dreigt een vergelijkbare situatie te ontstaan. Zo is in het zuiden van Somalië te weinig regen gevallen, waardoor de opbrengst van oogsten veel geringer is dan noodzakelijk. Ook in andere landen in de Hoorn van Afrika, zoals Eritrea en Ethiopië, blijft de voedselbalans een zeer precaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden