Berlusconi vrijgesproken in proces 'Rubygate'

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is in hoger beroep vrijgesproken in de zaak 'Rubygate'. Het hof vernietigde daarmee de gevangenisstraf van 7 jaar die Berlusconi vorig jaar gevonnist kreeg wegens het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie en machtsmisbruik.

Silvio Berlusconi in de rechtszaal in Napels Beeld ANP
Silvio Berlusconi in de rechtszaal in NapelsBeeld ANP

Karima el Mahroug, beter bekend als Ruby de Hartendief, was aanwezig bij Berlusconi's beruchte bunga-bungafeesten. Ruby bleef in totaal zeven keer slapen. De oud-premier zou daar volgens de aanklagers seks hebben gehad met de toen 17-jarige Ruby. Berlusconi zou de danseres 4,5 miljoen euro hebben geschonken in ruil voor haar aanwezigheid op feestjes.

Zowel Berlusconi als Ruby heeft altijd ontkend dat er sprake was van seks op deze feestjes. Ruby stelt dat zij geen prostituee is. Volgens de 76-jarige Berlusconi zijn de bunga-bungafeesten doodgewone etentjes waarbij hij zijn gasten animeert in zijn villa in Arcore.

Getuigenverklaringen van meisjes die er tegen betaling in pikante outfits aanwezig waren, deden anders vermoeden. 'De op Arcore uitgenodigde meisjes waren onderdeel van een prostitutiesysteem, georganiseerd voor de seksuele bevrediging van Silvio Berlusconi', oordeelde aanklaagster Ilda Boccassini.

De voorzitter van het hof leest de uitspraak voor. Beeld afp
De voorzitter van het hof leest de uitspraak voor.Beeld afp
Een aanhanger van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi was aanwezig bij de uitspraak. Beeld afp
Een aanhanger van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi was aanwezig bij de uitspraak.Beeld afp

Machtsmisbruik
In 2010 werd het 17-jarige meisje gearresteerd op verdenking van diefstal. Berlusconi zei toen tegen de politie dat Ruby het nichtje van de Egyptische president Hosni Mubarak was. Er zouden diplomatieke complicaties dreigen als zijn niet zou worden vrijgelaten. Even later stond Ruby weer buiten. 'Machtsmisbruik', oordeelde de aanklaagster.

'Ik heb in mijn hele leven nog nooit druk op iemand uitgeoefend', verdedigde Berlusconi zich eerder op zijn eigen tv-zender Canale 5. 'Ik ben namelijk een persoon die geen bevelen kan geven, maar weet te overtuigen.' De aanklachten noemde hij 'onwaarheden gebaseerd op vooroordeel en haat, geheel tegen het bewijs in'.

Taakstraf
De 77-jarige mediamagnaat, miljardair, politicus en ex-premier wordt al decennia voor allerlei zaken aangeklaagd. In Napels staat hij bijvoorbeeld terecht omdat hij daar politici zou hebben omgekocht.

Berlusconi stelt dat hij het slachtoffer is van linkse aanklagers en magistraten die hem om politieke redenen willen uitschakelen met valse beschuldigingen. Vorig jaar kreeg hij een taakstraf wegens belastingfraude. In mei is hij met werk in een verpleeghuis begonnen om die straf uit te voeren.

De Italiaanse advocaat Filippo Dinacci telefoneert met zijn cliënt Silvio Berlusconi. Beeld afp
De Italiaanse advocaat Filippo Dinacci telefoneert met zijn cliënt Silvio Berlusconi.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden