Berlusconi volgens rechtbank ‘ernstig ziek’, omkopingsproces tijdelijk opgeschort

De advocaten van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi verzoeken om de nieuwe Ruby-rechtszaak uit te stellen vanwege zijn gezondheid. De Milanese aanklager ‘gelooft dat Berlusconi ernstig ziek is’ en beslist woensdag of het proces voor de tientallen andere verdachten wél doorgaat.

Italië’s meest beruchte politicus (84) worstelt al bijna een jaar met zijn gezondheid, sinds hij in september in het ziekenhuis belandde door het coronavirus.  Beeld REUTERS
Italië’s meest beruchte politicus (84) worstelt al bijna een jaar met zijn gezondheid, sinds hij in september in het ziekenhuis belandde door het coronavirus.Beeld REUTERS

In Italië overheerste aanvankelijk scepsis over Silvio Berlusconi’s gezondheidstoestand, die hem bij het begin van het derde ‘Ruby-proces’ niet bepaald slecht uit zou komen. De oud-premier wordt namelijk verdacht van het omkopen van getuigen in een eerder proces tegen hem, over seks met de minderjarige prostituee Ruby.

Italië’s meest beruchte politicus (84) worstelt al bijna een jaar met zijn gezondheid, sinds hij in september in het ziekenhuis belandde door het coronavirus. Vanaf begin dit jaar werd hij vrijwel maandelijks opgenomen vanwege onder meer hartproblemen en een val.

Toch is zijn politieke rol nog niet uitgespeeld. Ondanks alle gezondheidsperikelen vloog Berlusconi in februari naar Rome voor kabinetsbesprekingen met Mario Draghi, aan wiens regering van nationale eenheid ook zijn partij Forza Italia deelneemt.

Maar afgelopen maand belandde de oud-premier voor de zoveelste keer in het ziekenhuis. Ditmaal was de boosdoener een darminfectie, waarvan hij inmiddels verder herstelt in zijn landhuis in Arcore. Volgens zijn advocaten heeft il cavaliere een rustperiode van twee à drie maanden nodig en verblijft hij in een ‘thuisziekenhuis’ in zijn villa. Voorlopig kan hij dus niet voor de rechter verschijnen, zo accepteert ook de rechtbank in Milaan.

Rubygate

Berlusconi is één van 29 verdachten in het nieuwe proces rondom Ruby. Onder hen zijn jonge vrouwen die hij zou hebben omgekocht om tegenover de rechtbank te verklaren dat de beruchte bunga-bunga-feestjes lang niet zo erg waren als gedacht. Ook zijn pianist, die eerder verklaarde dat het fysieke contact tussen Berlusconi en de vrouwen zich op een feestje beperkte tot een handdruk, is vervolgd vanwege liegen tegen de rechtbank.

De Ruby-gate koste Berlusconi in 2011 zijn premierschap. In 2013 werd hij veroordeeld vanwege seks met een minderjarige, maar een jaar later was hij succesvol in hoger beroep, door te verklaren niet te hebben geweten dat Ruby pas zeventien jaar was.

Ook in november miste Berlusconi al een zitting in het derde Ruby-proces om gezondheidsredenen. Toch lijkt het erop dat de toestand van de oud-premier dit keer serieus is, oordeelde de aanklager. ‘We geloven dat Berlusconi een ernstige ziekte heeft, dat bevestigen de medische gegevens en experts.’

Wel willen de Milanese aanklagers de rechtszaak laten doorgaan voor de 28 andere verdachten, maar hun advocaten vinden nu dat het proces zonder de ‘leidende verdediging’ van Berlusconi ook voor hen geen doorgang kan vinden. Woensdag neemt de rechtbank in Milaan een beslissing over het verdere verloop van de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden